Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eladná a postát a japán kormány

MTI
2004.07.18. 11:14
A japán gazdasági miniszter közölte, hogy kormányzatának tervei szerint 2007-ben magánosítanák az ország óriási állami postavállalatát. A lépés nem utolsó sorban a japán bankpiacon hozna jelentős változásokat, mivel a posta ma még a japánok megtakarításainak egyik fő gyűjtőhelye, a betétek mintegy negyedét a posta banki szolgáltatásánál helyezik el. Az itt elhelyezett betétekre állami garancia van. A kisbankként is működő postahivatalok száma messze meghaladja az összes bank japán fiókjainak együttes számát.

A posta jelenleg nem fizet be adót sem a japán államnak. Privatizálásának gondolat összekapcsolódik azzal, hogy végre versenyhelyzetbe kényszerítenék a hatalmas monopóliumot, másrészt széttördelése után igazi versenyhelyzet alakulhatna ki. A japán bankszövetség már egy ideje sürgeti, hogy vegyenek el a postától bizonyos banki tevékenységeket, vagy egyszerűen bizonyos összegre korlátozzák a betételhelyezések lehetőségeit a postai takarékokban.