Árpád
-2 °C
3 °C

A Fidesz szerint kevés a raktározási lehetőség

MTI
2004.07.18. 13:03
A Fidesz az állami raktárkapacitás megnyitását szeretné elérni a termelők előtt - mondta Lengyel Zoltán, a párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint ez elősegítené, hogy a felvásárló cégek az európai uniós követelménynek megfelelő és ne kettős minősítési rendszert alkalmazzanak, ami jelen esetben az EU-szabványok szerinti 101 euró helyett mindössze 18 ezer forint árat jelent tonnánként a termelőknek. A politikus rámutatott, hogy több állami raktárlehetőség bérbe van adva, kereskedő, illetve felvásárló cégeknek.

A kérdést magyarázva a képviselő közölte, hogy Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter már hónapok óta arról beszél, hogy rekordtermés várható, és az eklektikus időjárás ellenére valóban jó és jó minőségű a termés. Elmondása szerint az viszont problémát jelent, hogy kevés a raktározási lehetőség, és ha valaki a termékét nem tudja két hónapra elhelyezni, amikor már az EU-árat kaphatná, akkor - mint személyesen is meggyőződött róla - gyakran jóval olcsóbban kell eladniuk a gabonát felvásárló cégeknek. A politikus szerint ugyanez történt a közelmúltbeli sertés-, illetve tejválság alatt is, s bár előrelátható volt az időszakos túltermelés, a kormány nem tett semmit.

Dékány Sándor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta: a gazdálkodók folyamatos tájékoztatást kapnak a betakarítás óta, egyrészt a speciálisan ebben az időszakban működtetett aratási ügyelettől, valamint az aratási koordinációs bizottságtól. Hozzátette: a falugazdász-hálózat és a minisztériumi hivatalok folyamatosan térképezik fel a raktárkapacitásokat, s ebben az FVM koordináló szerepet vállal, hiszen a magtárak túlnyomó többsége magánkézben van.

"A gazdák helyben kaphatnak információt a tárolási lehetőségekről" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?