A Fidesz szerint kevés a raktározási lehetőség

MTI
2004.07.18. 13:03
A Fidesz az állami raktárkapacitás megnyitását szeretné elérni a termelők előtt - mondta Lengyel Zoltán, a párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint ez elősegítené, hogy a felvásárló cégek az európai uniós követelménynek megfelelő és ne kettős minősítési rendszert alkalmazzanak, ami jelen esetben az EU-szabványok szerinti 101 euró helyett mindössze 18 ezer forint árat jelent tonnánként a termelőknek. A politikus rámutatott, hogy több állami raktárlehetőség bérbe van adva, kereskedő, illetve felvásárló cégeknek.

A kérdést magyarázva a képviselő közölte, hogy Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter már hónapok óta arról beszél, hogy rekordtermés várható, és az eklektikus időjárás ellenére valóban jó és jó minőségű a termés. Elmondása szerint az viszont problémát jelent, hogy kevés a raktározási lehetőség, és ha valaki a termékét nem tudja két hónapra elhelyezni, amikor már az EU-árat kaphatná, akkor - mint személyesen is meggyőződött róla - gyakran jóval olcsóbban kell eladniuk a gabonát felvásárló cégeknek. A politikus szerint ugyanez történt a közelmúltbeli sertés-, illetve tejválság alatt is, s bár előrelátható volt az időszakos túltermelés, a kormány nem tett semmit.

Dékány Sándor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta: a gazdálkodók folyamatos tájékoztatást kapnak a betakarítás óta, egyrészt a speciálisan ebben az időszakban működtetett aratási ügyelettől, valamint az aratási koordinációs bizottságtól. Hozzátette: a falugazdász-hálózat és a minisztériumi hivatalok folyamatosan térképezik fel a raktárkapacitásokat, s ebben az FVM koordináló szerepet vállal, hiszen a magtárak túlnyomó többsége magánkézben van.

"A gazdák helyben kaphatnak információt a tárolási lehetőségekről" - mondta.