Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felvásárol a Bayer

MTI
2004.07.19. 10:26
A Bayer AG. mintegy 2,38 milliárd euróért felvásárolja a svájci Roche konszern több, nem orvosi vényre vásárolható készítményeket gyártó részlegét - jelentette be a két cég hétfőn. Ezzel a Bayer bekerül a világ három legnagyobb (a Johson and Johnson és a GlaxoSmithKline mellett), nem orvosi rendelvényes készítményeket előállító cége közé. A várakozások szerint az üzlet pénzügyi sikert 2006-tól fog hozni. A Roche ezek szerint öt termelő részlegétől válik meg, köztük átadja a Bayernek az Egyesült Államokban 50-50 százalékos tulajdoni megoszlású Bayer-Roche vállalkozását is. A Roche a jövőben a piaci átlag feletti eredménnyel kecsegtető, kutatásigényes gyógyszeripari termékekre, illetve a diagnosztikai részlegei fejlesztésére koncentrál - közölték. E célra fordítja majd az eladásból befolyó összegeket, amellett, hogy erősíti mérlegét. Az üzletben érintett öt termelőrészleg a Grenzachban ( Németország), Gaillardban ( Franciaország), Pilarban ( Argentina), Casablancaban ( Marokkó) és Dzsakartában ( Indonézia) működik.

Az üzletet, amely még az illetékes hatóságok jóváhagyására vár, ez év végével akarják tető alá hozni. A Bayer azt várja, hogy jövedelmezősége jelentős mértékben javulni fog az évi 100-120 millió eurós szinergia-hatások miatt. Az üzlet szakértők szerint jelentős lépés a lassú váltás miatt gyakorta bírált 141 éves német cég történetében, mégha az üzletet - elismerve annak stratégiai értelmét - a szakma drágának is minősíti, az ideális árat 2,2-2,3 milliárd euró között jelölve meg. A kibővült Bayer éves eladásai 2,4 milliárd eurót fognak elérni és a konszern 6700 alkalmazottal dolgozik majd 120 országban. Gary Balkema lesz az új Bayer egészségügyi részleg vezetője, a cég székhelye pedig az amerikai New Jersey-ben lesz.