Ödön
2 °C
10 °C

Leemelhető-e a számláról a vállalkozás adótartozása?

MTI
2004.07.19. 11:12
Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese annak tisztázására, nem okoz-e alkotmányos joggal kapcsolatos visszásságot, ha a vállalkozók adótartozását a lakossági folyószámláról korlátlanul hajtják végre, s ezzel ellehetetlenítik a családok mindennapi megélhetését; erről Takács Albert tájékoztatta hétfőn közleményben az MTI-t.

"Ha a vizsgálat eredményeképpen az ombudsman alkotmányos joggal összefüggő visszásságot állapít meg, kezdeményezhet jogszabály módosítást, kötelező erejű normakontroll végett az Alkotmánybírósághoz fordulhat, vagy ajánlást tehet az adóhatóságnak - közli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. Takács Albert emlékeztet rá, hogy "az elmúlt napokban több sajtótudósítás foglalkozott az adótartozások behajtásának gyakorlatával. Egyéni vállalkozók sokaságát érinti az adóhatóság - elsősorban az önkormányzati adóhatóságok - eljárása, amelynek keretében a vállalkozók fennálló adótartozását a lakossági folyószámlákon lévő összeg terhére is érvényesítik".

"Számos panaszos kifogásolta, hogy az adóhatóság intézkedése folytán a lakossági folyószámlákról a számlavezető pénzintézet - nem egyszer - a teljes összeget leemeli" - írja az általános helyettes. A probléma jogszabályi hátterét Takács Albert abban látja: a végrehajtási jogszabályok lehetővé teszik, hogy az adóhatóság adótartozás esetén a pénzintézetnél vezetett számlákra azonnali beszedési megbízást adjon, s a beszedési megbízást a számlavezető pénzintézet köteles teljesíteni, még hozzá úgy, hogy ha a megbízás a vállalkozással összefüggő számláról nem teljesíthető, akkor a bank az összes többi szerződés alapján kezelt számláról is leemelheti a pénzt. Az ombudsman helyettese felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy az adóterhek viselése az Alkotmányban rögzített alapvető állampolgári kötelezettség, de a pénzbeli követelések behajtása, végrehajtása nem korlátlan, nem hozhatja pénzügyileg lehetetlen helyzetbe az adóst.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?