Aliz
6 °C
14 °C

Ismét eladás előtt a Bulgartabak

MTI
2004.07.19. 16:03
A bolgár kormány ismét megkísérli az állami tulajdonban lévő dohányipari monopólium, Bulgartabak legalább 85 százalékos részesedésének a privatizálását. Ennek keretében kalapács alá kerül az ország négy legnagyobb dohánygyára. A privatizációs folyamatot tavaly márciusban állította le a kormány több éves hiábavaló kísérletezés után. A most privatizálásra kínált négy dohánygyárat két csomagba csoportosítva kínálják eladásra. A pályázaton csak olyan befektetők vehetnek részt, amelyek legalább öt éves termelési tapasztalattal rendelkeznek a cigaretta és dohánycikkek gyártásában és az elmúlt pénzügyi évben legalább 500 millió euró nettó értékesítési árbevételre tettek szert.

Az ajánlattévők között nem szerepel majd a Bulgartabak megszerzésére évek óta törekvő Austria Tabak egykori igazgatója Beppo Mauhart által vezetett Tabacco Holding, mivel a konzorcium tagjai már "elveszítették türelmüket". A privatizációs folyamat 2003 eleji leállítását megelőzően a Deutsche Bank által vezetett Tobacco Capital Partners (TCP) konzorcium számított a favoritnak, az akkori feltételeket az is teljesíthetetlennek tartotta. Egyebek között elfogadhatatlannak tartották azt a kitételt, hogy a vásárlást követő öt évben a megszerzett részvénypakettet nem lehet harmadik személynek továbbadni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?