Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jutalom a költségvetési fegyelemért

euractiv.hu
2004.07.20. 09:46
Jutalmazzák meg azokat a tagországokat, amelyek eleget tesznek a stabilitási és növekedési paktum költségvetésre vonatkozó előírásainak - javasolta Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter alig néhány nappal azt követően, hogy az Európai Bíróság a "paktum javára döntött". A stabilitási paktum módosítását javasolta Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter a Focus német lapnak adott nyilatkozatában. A miniszter azt ajánlja, hogy részesítsék jutalomban a költségvetési rendelkezéseket előírásszerűen tiszteletben tartó tagországokat. Szerinte például a tudományos kutatásokra szánt többlet-pénzösszegek megítélése jelentős elismerést jelentene azoknak a tagországoknak, amelyek költségvetési hiánya nem haladja meg a paktumban előírt maximális küszöböt (a GDP 3 százalékát).

Az osztrák miniszter javaslata alig néhány nappal azt követően hangzott el, hogy az Európai Bíróság a tagországokkal szemben, az Európai Bizottság javára döntött a paktum alkalmazását illetően. Karl-Heinz Grasser szerint a költségvetési hiányküszöböt ismételten meghaladó Németország és Franciaország esete ékes példája annak, mennyire nehéz érvényt szerezni az elvileg több millió eurós pénzbírságot jelentő szankcióknak. Ezért kellene inkább a manapság már az EU pénzügyi területein is kuriózumnak számító jogszerű magatartást jutalmazni. A pénzügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak az ősszel határidőt kellene szabnia Párizs és Berlin számára a költségvetési hiány rendezésére. Az Európai Bíróság ítélete egy tavaly novemberi Ecofin-döntést helyezett hatályon kívül, kimondva, hogy az EU pénzügyminiszterei jogtalanul mentették fel a költségvetési hiányküszöböt meghaladó Németországot és Franciaországot.