Aliz
6 °C
14 °C

Százmilliós beruházás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

MTI
2004.07.20. 14:58
Kettő, együttesen mintegy 100 milliárd forint értékű beruházási programot fogadott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanács keddi, nyíregyházi ülésén - tájékoztatta Gazda László, a testület elnöke az MTI-t. Az egyik terv szerint 2007. végéig kiépül a Nyírség mind a 229 településén a széles sávú informatikai hálózat, amelynek költsége 5,5 milliárd forint - mondta a szervezet vezetője, a megyei önkormányzat elnöke. A másik elfogadott beruházási program alapján 2013-ig, 85-100 milliárd forintot költenek a régió közlekedési infrastruktúrájának korszerűsítésére, a 11 szabolcsi kistérségi központ elérhetőségének biztosítására. Gazda László közölte: a megvalósításhoz hazai és európai uniós forrásokra pályáznak. A konkrét projektek kidolgozásához felveszik a kapcsolatot az Informatikai és Hírközlési-, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi-, a Gazdasági és Közlekedési-, a Környezetvédelmi és Vízügyi-, illetve a Pénzügyminisztériummal. A tárcáktól a finanszírozáshoz szükséges saját erő biztosításához is támogatást várnak.

A szabolcsi területfejlesztési tanács vezetője elmondta: az informatikai beruházási program indítására még az idén szeretnének megállapodás kötni az érintett minisztériumokkal. A közlekedési infrastruktúra korszerűsítésének konkrét terveit pedig 2005. végére, 2006. elejére véglegesítik a szakminisztériumokkal, s azt követően nyújtják be a pályázatot az uniós források elnyeréséhez - közölte. Gazda László beszámolt arról, hogy a nyírségi területfejlesztési tanács keddi ülésén tárgyalt a záhonyi térség áruszállítói tranzitszerepének erősítéséről. A testület fontosnak tartja, hogy a szállítmányozásban érdekelt cégek tekintsék át a köz- és vasúti logisztikai centrum helyzetét, s alakítsanak ki olyan tarifarendszert, amely vonzóvá teszi a Záhonyon át történő árutovábbítást az uniós országok, valamint a közösségen kívüli kelet-európai és ázsiai államok között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?