Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A vád bizonyítékaival folytatódik a Jukosz-per

MTI
2004.07.20. 15:02
A vád bizonyítékainak ismertetésével folytatódott kedden Moszkvában Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz orosz olajcég volt vezérének és Jukoszon belüli tulajdonostársának, Platon Lebegyevnek a pere.

Az orosz főváros Mescsanye kerületi bíróságán az ügyész négy orosz terület - a novgorodi, a szmolenszki, a tambovi és a tulai - kormányzóinak két évvel ezelőtt kelt, az orosz főügyészhez intézett beadványát ismertette. Ez felpanaszolta, hogy a Hodorkovszkij tulajdonában lévő, s a nitrogéntartalmú műtrágyák előállításában monopolhelyzetet élvező Apatit vállalat részvényei 20 százalékának átadása a Lebegyev irányította, részben Hodorkovszkij tulajdonában lévő Menatep konszernnek ötszörösére növelte a műtrágya árát. Ez - különböző pénzügyi machinációkkal kiegészülve - egymilliárd dollár kárt okozott az orosz államnak. Az ügyészség a kedden elkezdődött bizonyítási eljárásban azt az állítást igyekszik igazolni, hogy Hodorkovszkij - szoros együttműködésben Lebegyevvel - bűnszövetkezetet hozott létre a posztszovjet kapitalizmus hajnalán privatizált vállalatok részvényeinek fondorlatos megszerzésére.

A múlt hét végén, a vádismertetés után a múlt év októbere óta letartóztatásban lévő, s a bíróságon, tárgyalás közben is acélketrecben tartott pénzoligarcha nevetségesnek mondta az állítást. Azt ígérte, meg fogja mutatni, mennyire abszurd, megalapozatlan az a törekvés, hogy nyakába varrják a privatizáció során a törvényalkotók és az állami intézmények hivatalnokai által elkövetett hibákat. A vádak logikátlanságának illusztrációjaként éppen az Apatit és egy agrárvegyipari kutatóintézet esetét említette, rámutatva arra, hogy amennyiben elköveti a neki felrótt bűncselekményeket, akkor is csak egyik zsebéből a másikba rakta volna a pénzt, lévén mindkét cégnek a tulajdonosa.

Ami az egyik legsúlyosabb vádat, az adócsalást illeti, Hodorkovszkij arra emlékeztette a bíróságot, hogy az általa vezetett Jukoszt, amely a második legnagyobb adófizető az állami ellenőrzésű Gazprom monopólium után, a különböző adószervek évente ötszázszor is ellenőrzik, elszámolását nemzetközi könyvvizsgálók hitelesítik és közvetlenül az adótárca fogadja el. Józan ésszel felfoghatatlan - fűzte hozzá ehhez -, hogyan derülhet ki négy év késéssel, hogy ennek a vállalatnak a Gazpromnál is sokkal több adót kell fizetnie, és ezért a részvényeseknek kell felelniük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!