Rekorderedmény a Volvonál

MTI
2004.07.21. 10:28
A világ második legnagyobb teherautó gyártója, a svéd Volvo a második negyedévben az előző negyedévhez hasonló módon minden várakozást felülmúló értékesítési árbevételről és eredményről számolt be. A kedvező adatok tükrében a cég megemelte éves eredmény előrejelzését is.

A Volvo 3,7 milliárd korona svéd korona (498 millió dollár) adó előtti eredménnyel zárta az április-júniusi periódust, szemben az elemzői várakozások 2,86 milliárdos átlagával. Tavaly 2,04 milliárd korona volt az adó előtti eredmény. Az első negyedévben a Volvo az előző évinek közel négyszeresét, 2,88 milliárd korona adó előtti eredményt ért el.

Az egyebek között a légiipari érdekeltséget is tartalmazó csoport értékesítési árbevétele 53 milliárd korona lett a második negyedévben, szemben az 50,2 milliárd koronás elemzői előrejelzéssel. A negyedév folyamán 34,9 milliárd koronát forgalmazott a teherautó gyártó tevékenységi kör. A részleg üzemi eredmény kulcsa 6,6 százalék lett a jelzett 5,6 százalék helyett.

A haszongépjárművek piacán a javulás jelei mutatkoznak az év eleje óta. A gyártók az év hátralévő részében is a kereslet növekedésére számítanak. A német autóipari szervezet a haszongépjármű piac hat százalékos növekedését jelezte előre az idei évre ebben a hónapban korábban. Mind a Volvo, mind pedig versenytársai maguk is felfelé módosították piaci prognózisaikat. A német MAN AG például tíz százalékos forgalom növekedést vár az idén teherautó gyártó üzletágában.