Árpád
-2 °C
4 °C

Kétszeres japán gazdasági növekedés

MTI
2004.07.21. 12:17
Japán közel megduplázta gazdaságnövekedési előrejelzését folyó pénzügyi évére: a szerdai bejelentés szerint az erős üzleti befektetések és a fogyasztói költekezés élénkülése a reál GDP-bővülést nyolc év óta a leggyorsabb üteműre, 3,5 százalékra emelhetik.

Japán korábban 1,8 százalékos reál GDP-növekedést becsült 2005 márciusában végződő, folyó pénzügyi évére. Ha a megemelt becslés teljesül, ez lesz a leggyorsabb ütem az 1996/97-es év óta. Ugyanakkor a nominális GDP-bővülés előrejelzését is javították: 1,8 százalékra a korábbi 0,5 százalékról.

Az utóbbi hónapokban a japán gazdaság ébredni látszik gyakorlatilag egy évtizede tartó álmából: az élénk kínai export, a tőkekiadások növekedése, valamint az erősödő fogyasztói költekezés nyomán már mutatkoznak a fellendülés jelei, amit a makrogazdasági mutatók is igazolnak. Január elejétől március végéig, az elmúlt pénzügyi év utolsó negyedében a gazdaság 6,1 százalékos éves szintre vetített ütemben bővült, s ez több mint egy évtizede a legjobb teljesítmény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?