Jusztina
1 °C
16 °C

Kétszeres japán gazdasági növekedés

MTI
2004.07.21. 12:17
Japán közel megduplázta gazdaságnövekedési előrejelzését folyó pénzügyi évére: a szerdai bejelentés szerint az erős üzleti befektetések és a fogyasztói költekezés élénkülése a reál GDP-bővülést nyolc év óta a leggyorsabb üteműre, 3,5 százalékra emelhetik.

Japán korábban 1,8 százalékos reál GDP-növekedést becsült 2005 márciusában végződő, folyó pénzügyi évére. Ha a megemelt becslés teljesül, ez lesz a leggyorsabb ütem az 1996/97-es év óta. Ugyanakkor a nominális GDP-bővülés előrejelzését is javították: 1,8 százalékra a korábbi 0,5 százalékról.

Az utóbbi hónapokban a japán gazdaság ébredni látszik gyakorlatilag egy évtizede tartó álmából: az élénk kínai export, a tőkekiadások növekedése, valamint az erősödő fogyasztói költekezés nyomán már mutatkoznak a fellendülés jelei, amit a makrogazdasági mutatók is igazolnak. Január elejétől március végéig, az elmúlt pénzügyi év utolsó negyedében a gazdaság 6,1 százalékos éves szintre vetített ütemben bővült, s ez több mint egy évtizede a legjobb teljesítmény.