Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Csökkentenék a német csúcsfizetéseket

MTI
2004.07.21. 12:17
A német vállalati menedzserek fizetésének törvény általi korlátozásáért szállt síkra szerdán a Daimler-Benz konszern korábbi elnöke.

A Deutschlandfunk rádiónak adott interjúban Edzard Reuter úgy vélekedett, hogy számos igazgató és cégvezető fizetése olyan szinten van, amely etikai szempontból indokolatlan és elfogadhatatlan. Ha az érintettek nem hajlandók önként korlátozni a jövedelmüket, akkor a törvényhozásra vár a feladat, hogy maximálja a menedzserek fizetését - fogalmazott Reuter, az "emberi mohóságról való lemondásra" ösztönözve az érintetteket.

A hét elején a sztrájokkal küzdő DaimlerChrysler konszern menedzsmentje felajánlotta, hogy lemond fizetésének tíz százalékáról, ha ezáltal további engedményekre készteti az üzemi tanácsot a kitűzött ötszázmillió eurós bérköltség-megtakarítás elérése érdekében. Utóbbi azonban eddig csupán kétszázmillió eurót kitevő bércsökkentést hajlandó elfogadni.

A Volkswagen konszern szerdán cáfolta a Financial Times Deutschland (FTD) hírét, amely szerint a wolfsburgi cégnél tovább csökkentik a menedzserek fizetését. Mint a VW szóvivője közölte, nem az illetmények esetenkénti mérsékléséről van szó, hanem a személyi költségek általános lefaragásáról 2011-ig.

Az FTD arról számolt be, hogy a konszern Volkswagen márkájú autókat gyártó részlegénél legalább harminc százalékos megtakarítást kívánnak elérni a menedzsmentnek kifizetett járandóságok terén. A takarékosság az igazgatótanácsot és további 2700 vezető alkalmazottat érintene - írta az üzleti lap.

A wolfsburgi konszernen belül a VW márka komoly értékesítési gondokkal küzd. A vártnál kevésbé kelendő Golf V személygépkocsi vontatott értékesítése miatt a VW kénytelen volt mérsékelni idei nyereségtervét, ami a VW-részvény árfolyamának gyengülését okozta a frankfurti tőzsdén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?