Csökkentenék a német csúcsfizetéseket

MTI
2004.07.21. 12:17
A német vállalati menedzserek fizetésének törvény általi korlátozásáért szállt síkra szerdán a Daimler-Benz konszern korábbi elnöke.

A Deutschlandfunk rádiónak adott interjúban Edzard Reuter úgy vélekedett, hogy számos igazgató és cégvezető fizetése olyan szinten van, amely etikai szempontból indokolatlan és elfogadhatatlan. Ha az érintettek nem hajlandók önként korlátozni a jövedelmüket, akkor a törvényhozásra vár a feladat, hogy maximálja a menedzserek fizetését - fogalmazott Reuter, az "emberi mohóságról való lemondásra" ösztönözve az érintetteket.

A hét elején a sztrájokkal küzdő DaimlerChrysler konszern menedzsmentje felajánlotta, hogy lemond fizetésének tíz százalékáról, ha ezáltal további engedményekre készteti az üzemi tanácsot a kitűzött ötszázmillió eurós bérköltség-megtakarítás elérése érdekében. Utóbbi azonban eddig csupán kétszázmillió eurót kitevő bércsökkentést hajlandó elfogadni.

A Volkswagen konszern szerdán cáfolta a Financial Times Deutschland (FTD) hírét, amely szerint a wolfsburgi cégnél tovább csökkentik a menedzserek fizetését. Mint a VW szóvivője közölte, nem az illetmények esetenkénti mérsékléséről van szó, hanem a személyi költségek általános lefaragásáról 2011-ig.

Az FTD arról számolt be, hogy a konszern Volkswagen márkájú autókat gyártó részlegénél legalább harminc százalékos megtakarítást kívánnak elérni a menedzsmentnek kifizetett járandóságok terén. A takarékosság az igazgatótanácsot és további 2700 vezető alkalmazottat érintene - írta az üzleti lap.

A wolfsburgi konszernen belül a VW márka komoly értékesítési gondokkal küzd. A vártnál kevésbé kelendő Golf V személygépkocsi vontatott értékesítése miatt a VW kénytelen volt mérsékelni idei nyereségtervét, ami a VW-részvény árfolyamának gyengülését okozta a frankfurti tőzsdén.