Az utolsó földárverések Budapesten

MTI
2004.07.23. 13:11
Kárpótlási földárverést tartanak a fővárosban az egykori Óbuda Mgtsz. területeiből kialakított mintegy 220 hektáros földalapból - mondta el Huszár László, a Központi Kárrendezési Iroda árverési részlegének vezetője pénteken az MTI-nek. "A fővárosban ez lesz az utolsó előtti kárpótlási földárverés, azután már csak a Rozmaring Mgtsz. földjeire lehet licitálni, várhatóan jövő év első félévében" - tette hozzá a szakember.

A földalap kijelölése 1992 óta húzódik, ugyanis az érdekegyeztető fórum, illetve az egykori tsz-tagok megtámadták a megyei kárrendezési hivatal földalap kijelölésére vonatkozó határozatát. A több fokú közigazgatási perben néhány hete mondta ki az utolsó szót a bíróság - mondta Huszár László. Az Óbuda Mgtsz. kárpótlási földalapjára október elején kezdődik meg az árverés, és várhatóan egy hónapot vesz igénybe. Összesen mintegy 220 hektárnyi területről van szó. Azok licitálhatnak kárpótlási jegyükkel, akik az Óbuda Mgtsz. tagjai voltak, vagy annak területén volt földjük, vagy ott laktak. "Ezen az árverésen mintegy ezer főre számítunk" - tette hozzá Huszár László.

Elmondta: a Rozmaring Mgtsz. javarészt Solymár határában lévő, mintegy 180 hektáros földalapjáról még folyik a bírósági per, de várhatóan jövő tavasszal ott is sor kerülhet az árverésre. "Ezután a főváros körzetében már csak néhány kisebb kárpótlási földárverésre alkalmas terület marad, gyakorlatilag lezárul a folyamat" - tette hozzá a kárrendezési iroda árverési részlegének vezetője.