Rossz vétel volt a Petrom?

Napi Online
2004.07.23. 15:11
Májusban döntötték el, hogy a vezető román olajtársaságot az ÖMV-nak fogják eladni, az osztrák cég a privatizációs tenderen a Molt, az amerikai Occidental Oil and Gast előzte meg. Az ÖMV 669 millió eurót fizet ki a részvények első 33,34 százalékáért, és további 723-860 milliót ahhoz, hogy 51 százalékos tulajdonos lehessen. Az osztrákok emellett átvállalják a Petrom 292 millió eurós külső tartozását.

Az ÖMV nem választhatja ketté az olaj és gáz üzletágakat, és vállalta, hogy éves szinten minimum 4,2 millió tonna kőolajat és 4,5 milliárd köbméter földgázt állít elő. A Petrom a román autó-üzemanyag piac ötven, a földgázpiac 45 százalékát birtokolja, évente hatmillió tonna kőolajat és 6,5 milliárd köbméter földgázt bocsát ki. A társaság idén az adózás előtti eredményében kilenc százalékos növekedést vár, körülbelül 98,6 millió dolláros adózatlan nyereségre számít.

A Reuters által megkérdezett elemzők úgy gondolják, a tranzakció visszavetheti az ÖMV-t abban, hogy az közép-európai olajcégek konszolidációjának vezetője legyen a Mollal vagy a lengyel PKN-nel szemben. Ezzel szemben persze vannak más vélemények is.

A Raiffeisen Centrobank (RCB) olajpiaci elemzője szerint az ügylettel az osztrák olajcég egyértelmű elsőséget szerez Kelet-Európában, számításai alapján Petrom-ügylet 150 százalékos emelkedést hoz az OMV olajkészleteiben, míg gázkészleteinél 240 százalékos növekedésre lehet számítani.