Olivér
4 °C
8 °C

Az Egyesült Államok az Airbus ellen lobbizik

MTI
2004.07.25. 12:11
Az Egyesült Államok új megállapodást akar kötni az EU-val a polgári repülőgépgyártásról, hogy megakadályozza európai riválisa, az Airbus további támogatását.

Az EU és az Egyesült Államok 1992-ben kötött szerződést, amely a repülőgépgyártás igazságtalan előnyöket lehetővé tevő állami támogatását volt hivatott megakadályozni.

Washingtont most az riadóztatta, hogy tavaly a 80 százalékban az európai repülési konszernhez, az EADS-hoz tartozó Airbus gépkiszállításaiban megelőzte az amerikai csúcsszállító Boeinget. Az amerikai cég arra panaszkodott ennek kapcsán, hogy az 1992-es szerződés még mindig túl sok szubvenciót tesz lehetővé az Airbus számára.

Mint John Veronau, az ügyben illetékes amerikai kereskedelmi főkonzul elmondta: Washingtonnak nincsenek olyan tervei, hogy a már folyó állami támogatásokat az Airbus számára megtámadja, de meg van győződve arról, hogy megérett az idő egy új megállapodásra, a jövőbeni segélyeket megakadályozandó.

Az EADS vezetője, Philippe Camus a múlt héten kijelentette, hogy cége betartja az 1992-es megállapodást: nem kap szubvenciókat, és a kapott hiteleket is visszafizeti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?