Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jelentős gazdasági növekedést vár a JP Morgan

MTI
2004.07.26. 16:50
A JP Morgan pénzügyi szolgáltató londoni elemző részlegének harmadik negyedévi globális előrejelzése szerint a világgazdaság idei növekedése jó eséllyel el fogja érni a 4,1 százalékot, ami a 80-as évek óta nem mért ütem. Jövőre valószínűleg 3,5 százalékra mérséklődik a globális növekedés, de ez is meg fogja haladni a 90-es évek átlagát.

Emellett a legnagyobb gazdasági központok növekedési ütemei a korábban vártnál sokkal gyorsabban közelítenek egymáshoz. A JP Morgan becslése szerint az idén az amerikai gazdaság kibocsátási értékének reálnövekedése 4,4 százalékos, Japáné 4,8 százalékos, az euróövezeté 2,1 százalékos lesz a tavalyi 3,1, 2,5 és 0,5, illetve a két évvel ezelőtt mért 2,2, mínusz 0,3 és 0,9 százalék után.

A világgazdasági átlagon belül egyébként az idén a feltörekvő Ázsia, illetve a feltörekvő Európa fog növekedni a leggyorsabban, 7,0, illetve 6,1 százalékkal, és még jövőre is 5,9, illetve 5,1 százalékos lesz az ütem e két térségben a 3,5 százalékra jósolt akkori globális növekedésen belül.

A jelentés szerint a világgazdasági növekedés bázisa mind az ágazatokat, mind a térségeket tekintve olyan széles, hogy az energiahordozók és egyéb beszerzési oldali termékek meredek áremelkedése sem befolyásolta alapvetően a növekedési kilátásokat. A JP Morgan jóslata az, hogy az energiaárak a belátható időben jórészt stabilak maradnak.