Jelentős gazdasági növekedést vár a JP Morgan

MTI
2004.07.26. 16:50
A JP Morgan pénzügyi szolgáltató londoni elemző részlegének harmadik negyedévi globális előrejelzése szerint a világgazdaság idei növekedése jó eséllyel el fogja érni a 4,1 százalékot, ami a 80-as évek óta nem mért ütem. Jövőre valószínűleg 3,5 százalékra mérséklődik a globális növekedés, de ez is meg fogja haladni a 90-es évek átlagát.

Emellett a legnagyobb gazdasági központok növekedési ütemei a korábban vártnál sokkal gyorsabban közelítenek egymáshoz. A JP Morgan becslése szerint az idén az amerikai gazdaság kibocsátási értékének reálnövekedése 4,4 százalékos, Japáné 4,8 százalékos, az euróövezeté 2,1 százalékos lesz a tavalyi 3,1, 2,5 és 0,5, illetve a két évvel ezelőtt mért 2,2, mínusz 0,3 és 0,9 százalék után.

A világgazdasági átlagon belül egyébként az idén a feltörekvő Ázsia, illetve a feltörekvő Európa fog növekedni a leggyorsabban, 7,0, illetve 6,1 százalékkal, és még jövőre is 5,9, illetve 5,1 százalékos lesz az ütem e két térségben a 3,5 százalékra jósolt akkori globális növekedésen belül.

A jelentés szerint a világgazdasági növekedés bázisa mind az ágazatokat, mind a térségeket tekintve olyan széles, hogy az energiahordozók és egyéb beszerzési oldali termékek meredek áremelkedése sem befolyásolta alapvetően a növekedési kilátásokat. A JP Morgan jóslata az, hogy az energiaárak a belátható időben jórészt stabilak maradnak.