Nőtt a foglakoztatottság

MTI
2004.07.27. 12:23
A cégek 8.100-al több dolgozót vettek fel új, illetve régi munkahelyekre az első félévben mint ahány munkavállaló munkahelye megszűnt - tájékoztatta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kedden az MTI-t. Elmondta: a minisztérium adatai szerint január és június között több mint 29 ezer főt vettek fel a cégek. Ebbe beletartozik az új munkahelyek létesítése, a meglévő cégek munkaerő-felvétele. Ugyanebben az időszakban 20.900 volt a bejelentett létszámleépítések száma.

A legnagyobb munkahelybővülés ebben az első félévben Közép-Magyarországon volt; Budapesten és Pest megyében csaknem nyolc és fél ezren találtak munkát. A miniszter megjegyezte: igaz az is, hogy ebben a régióban a leépítések száma is igen magas volt, elérte a 4.900-at. Az Észak-Alföldön 4.700-zal nőtt a foglalkoztatottak száma, a legkisebb létszámbővülés Észak-Magyarországra volt jellemző.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az új munkahelyek létrehozásán kívül nagy jelentőséget tulajdonítanak a meglévő álláshelyek fenntartásának. Az e célt szolgáló 1 milliárd forintos, a válsághelyzetek kezelésére szolgáló alapból már 635 millió forintot ítélt oda a miniszter. Ezzel 3.545 munkahelyet sikerült megőrizni országszerte. A legnagyobb támogatást Zala megye kapta, 103 millió forint értékben, ezt követi Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megye. Az ágazatok közül a legnagyobb támogatás a kerámia- és üveggyártásnak jutott, csaknem 184 millió forint értékben. Ezzel a segítséggel 812 dolgozó munkáját sikerül fenntartani a cégek átmeneti nehézségeinek rendezéséig. A mezőgazdaságban 667-en, az élelmiszer-feldolgozóiparban 630-an, míg a textiliparban 625-en dolgozhatnak tovább a munkaügyi tárca segítsége révén. A fém- és gépgyártásban 244 munkahelyet sikerült így fenntartani, a bőriparban pedig 307 álláshelyet. A válságkezelői alapra a megyei munkaügyi központokon keresztül pályázhatnak a cégek - mondta a miniszter.