Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Több készpénzt használunk

MTI
2004.07.27. 12:41
A forgalomban lévő készpénz havi átlagállománya 22,3 milliárd forinttal 1.431,8 milliárd forintra nőtt. Az egyéb monetáris pénzügyi intézetek egynapos betéteinek átlagállománya 11,7 milliárd forinttal 19,9 milliárd forintra emelkedett, míg az egyéb monetáris pénzügyi intézmények bankszámlabetéteinek átlagos állomány 4,9 milliárd forintos csökkenés eredményeként 425,5 milliárd forintra mérséklődött.

Az idén júniusban 3,3 milliárd forinttal csökkent a pénzügyi intézmények által a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya. Az éven belüli hitelek állományának 25,6 milliárd forintos csökkenése mellett 22,3 milliárd forinttal növekedett az éven túli hitelállomány. A hosszú, de legfeljebb 5 éves lejáratú hitelek 29,1 milliárd forintos emelkedésének hatását némileg ellensúlyozta az 5 évnél hosszabb lejáratú hitelek állományának 6,7 milliárd forintos csökkenése.

A nem pénzügyi vállalatok monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétállománya 42,7 milliárd forinttal emelkedett a látra szóló és folyószáma betétállomány 54,5 milliárd forintos bővülése, a lekötött betétek 7,4 milliárd, a repóállományok 4,4 milliárd forintos csökkenése eredményeként.

Az egyéb pénzügyi vállalatok monetáris pénzügyi intézményektől felvett hiteleinek állománya 44,8 milliárd forinttal, betétállományuk 5,8 milliárd forinttal nőtt. A hiteleknél megfigyelt növekmény az éven belüli lejáratú hitelek 14,9 milliárd forintos, a hosszú legfeljebb 5 éves lejáratú hitelek 27,4 milliárd forintos, az 5 éven túli hitelek állományának 2,5 milliárd forintos növekedéséből adódott.

Június végére a monetáris pénzügyi intézmények által az államháztartásnak nyújtott hitelek állomány 51 milliárd forinttal nőtt. A központi kormányzatnak nyújtott hitelállomány 40,9 milliárd forinttal, a helyi önkormányzatok részére nyújtott hitelek állománya 10,1 milliárd forinttal emelkedett. Az államháztartás által elhelyezett betétállomány 123 milliárd forinttal csökkent, a központi kormányzat által elhelyezett betétek 108,8 milliárd forintos szűkülése és a helyi önkormányzatok betétállományainak 14,3 milliárd forintos csökkenése mellett.

A monetáris pénzügyi intézmények által a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya 73,4 milliárd forinttal bővült júniusban. A betétállomány 50,8 milliárd forinttal emelkedett.

A háztartási szektornak nyújtott hiteleken belül 35,4 milliárd forinttal nőtt a lakáscélú hitelek, 23,8 milliárd forinttal a fogyasztási célú hitelek állománya és 14,3 milliárd forinttal az egyéb hitelállomány. A lakáscélú hitelek növekedési túlsúlya júniusban is megmaradt, az összes hitelen belül részarányuk azonban 64,9 százalékról 64,5 százalékra módosult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?