Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Üzleti klubot szervez a Mastercard a chipek népszerűsítésére

MTI
2004.07.27. 16:30
A cég közleménye szerint ez Közép-Európa első, kibocsátó és elfogadó bankokat, valamint iparági beszállítókat tömörítő üzleti klubja, melynek létrejöttét a magyarországi pénzintézetek is üdvözöltek.

Magyarországon jelenleg 90.000 MasterCard márkájú chipkártya van forgalomban, melyekből 10.000 megfelel a Visa, az Europay és a Mastercard által kidolgozott egységes EMV szabványnak. Ez a szabvány lehetővé teszi, hogy a három nagy kártyatársaság metódusai alapján tagbankjaik azonos rendszerben kiépített chipkártyákat vezessenek be a világon mindenütt.

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a chipkártyák terjedését a kártyák viszonylag magas ára, az ágazati kooperáció hiányosságai gátolják leginkább, valamint az, hogy az üzleti modell nem mutat megtérülést. A chipmigráció széles körben történő elterjedéséhez fontos a pénzintézetek közti együttműködés kialakítása - fogalmaz a közlemény.

Egységes álláspontot kell kialakítaniuk a technológiai és üzleti alapkérdésekben, szorosan kell koordinálniuk a bevezetést, s együtt kell működniük az elfogadóhálózat átállításában, valamint az új elfogadóhelyek kiépítésében. A MasterCard OneSmart Európa Klub tagjai egyebek között támogatást kérhetnek a technikai szolgáltatások és tanácsadás területén, valamint az infrastruktúra beüzemeltetésére és működtetésére.

A MasterCard Európában 164 millió, világszerte 192 millió intelligens plasztikot tart számon, melyekből a kontinensen 46 millió, globálisan 71 millió kártya felel meg a szabvány előírásainak.