Piroska
3 °C
3 °C

Üzleti klubot szervez a Mastercard a chipek népszerűsítésére

MTI
2004.07.27. 16:30
A cég közleménye szerint ez Közép-Európa első, kibocsátó és elfogadó bankokat, valamint iparági beszállítókat tömörítő üzleti klubja, melynek létrejöttét a magyarországi pénzintézetek is üdvözöltek.

Magyarországon jelenleg 90.000 MasterCard márkájú chipkártya van forgalomban, melyekből 10.000 megfelel a Visa, az Europay és a Mastercard által kidolgozott egységes EMV szabványnak. Ez a szabvány lehetővé teszi, hogy a három nagy kártyatársaság metódusai alapján tagbankjaik azonos rendszerben kiépített chipkártyákat vezessenek be a világon mindenütt.

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a chipkártyák terjedését a kártyák viszonylag magas ára, az ágazati kooperáció hiányosságai gátolják leginkább, valamint az, hogy az üzleti modell nem mutat megtérülést. A chipmigráció széles körben történő elterjedéséhez fontos a pénzintézetek közti együttműködés kialakítása - fogalmaz a közlemény.

Egységes álláspontot kell kialakítaniuk a technológiai és üzleti alapkérdésekben, szorosan kell koordinálniuk a bevezetést, s együtt kell működniük az elfogadóhálózat átállításában, valamint az új elfogadóhelyek kiépítésében. A MasterCard OneSmart Európa Klub tagjai egyebek között támogatást kérhetnek a technikai szolgáltatások és tanácsadás területén, valamint az infrastruktúra beüzemeltetésére és működtetésére.

A MasterCard Európában 164 millió, világszerte 192 millió intelligens plasztikot tart számon, melyekből a kontinensen 46 millió, globálisan 71 millió kártya felel meg a szabvány előírásainak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!