Nem hozott áremelkedést az euró

MTI
2004.07.27. 16:40
Mint a wiesbadeni hatóság kedden közzétett jelentéséből kitűnik, 2002. január 1. és 2004 június 30. között alacsonyabb volt a drágulás üteme (összesen 3,3 százalék), mint fenti időszakot megelőző 30 hónap alatt (4,3 százalék). A hivatal szóvivője rámutatott: jelentős drágulásról már csak azért sem lehet szó, mert az Európai Központi Bank ugyanazt az árstabilitásra törekvő pénzpolitikát folytatja, amely a Bundesbankra is jellemző volt évtizedeken át.

A statisztikai hivatal egyúttal elismerte, hogy bizonyos szektorok - főként a vendéglátóipar és egyes szolgáltatások - a közös valuta bevezetését átlagon felüli áremelésekre használták ki. Így például az éttermi árak átlagosan 4,1, az autómosó szolgáltatás 6,5, a szabósági szolgáltatások pedig 4,9 százalékkal drágultak az utóbbi 30 hónapban.

Ezekkel ellentétben az átlagosnál kisebb mértékben (1,1 százalék) drágultak 2002 januárja óta az élelmiszerek és az alkoholmentes italok. Kivétel itt is akad: a csokoládék ára 12 százalékkal emelkedett az euró bevezetése óta. Még drasztikusabb árnövekedést mutattak ki Wiesbadenben a dohányáruk (29,2%) és az egészségügyi ellátás (20,1%) terén. Igaz - tették gyorsan hozzá a statisztikusok -, a füstölnivaló drágulását a jövedéki adó emelése, a betegellátásét pedig az egészségügyi reform életbe lépése vonta maga után.