Draskovics: hozzanak tőkét a nagykövetek

MTI
2004.07.27. 16:46
A magyar gazdaság információt, üzletet és befektetést vár a külföldön dolgozó misszióvezetőktől - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Külügyminisztériumban.

A kormány tartani fogja idén a 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, ehhez drasztikus megszorító lépésekre nem lesz szükség - mondta Draskovics Tibor. Hozzátette: az 1997-ben bevezetett nyugdíjreform következtében ebben az évben az államháztartási hiány a GDP 0,7 százalékával, két év múlva a GDP 1 százalékával lesz nagyobb a járulékbefizetések elmaradása miatt. Ugyanakkor a magánnyugdíj-pénztárak vagyonába kerül át ez a járulék.

A magyar gazdaságnak bizalomra van szüksége külföldön és munkahelyekre itthon - hangoztatta a pénzügyminiszter. Draskovics Tibor kitért arra, hogy az Európai Unióban dolgozó magyar diplomatáknak olyan harcosan kell kiállniuk a számunkra fontos egyszerűsített vállalkozói adó fenntartása mellett, mint ahogy mások kiállnak e speciális terület áfa-kulcsának csökkentése vagy fenntartása érdekében.

A felzárkózás programjáról a pénzügyminiszter elmondta: négy év alatt 2000 milliárddal csökkentjük az államháztartás kiadásait, de ugyanezen idő alatt az európai uniótól hasonló összeget tudunk forrásként bevonni.