Javított, de a vártnál kisebb mértékben a Shell

MTI/Reuters
2004.07.29. 13:15
A Royal Dutch/Shell kőolajipari konszern eredménye nőtt az idei év második negyedében, de kisebb lett a vártnál - tette közzé a cég csütörtökön. A világ legnagyobb kőolajipari csoportjának az adózott eredménye 3,768 milliárd dollár volt, 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Elemzők átlagosan 4,05 milliárdra számítottak.

A cég közlése szerint a kitermelés kisebb volt a korábbinál, s tovább fog csökkenni. A társasának 150 millió dollár bírságot kell fizetnie azért, mert idén januárban bejelentette: 20 százalékkal kisebbek a kitermelésre váró kőolaj-és földgázmezői. A cég a későbbiekben többször is módosította az adatokat, ami megrendítette a befektetői bizalmat, és megzavarta a piacokat. A téves közlés miatt a konszern elnöke, Philip Watts távozott a cégtől más vezetőkkel együtt.

A Shell részvényeinek árfolyama csütörtök délelőtt 0,58 százalékkal 3,92 fontra nőtt a londoni értéktőzsdén a szerdai 3,90 fontos záróról. Csütörtökön 3,86 fonton nyitott, január óta 5,77 százalékkal lett olcsóbb, egy év alatt 1,88 százalékkal drágult.