Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Javított, de a vártnál kisebb mértékben a Shell

MTI/Reuters
2004.07.29. 13:15
A Royal Dutch/Shell kőolajipari konszern eredménye nőtt az idei év második negyedében, de kisebb lett a vártnál - tette közzé a cég csütörtökön. A világ legnagyobb kőolajipari csoportjának az adózott eredménye 3,768 milliárd dollár volt, 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Elemzők átlagosan 4,05 milliárdra számítottak.

A cég közlése szerint a kitermelés kisebb volt a korábbinál, s tovább fog csökkenni. A társasának 150 millió dollár bírságot kell fizetnie azért, mert idén januárban bejelentette: 20 százalékkal kisebbek a kitermelésre váró kőolaj-és földgázmezői. A cég a későbbiekben többször is módosította az adatokat, ami megrendítette a befektetői bizalmat, és megzavarta a piacokat. A téves közlés miatt a konszern elnöke, Philip Watts távozott a cégtől más vezetőkkel együtt.

A Shell részvényeinek árfolyama csütörtök délelőtt 0,58 százalékkal 3,92 fontra nőtt a londoni értéktőzsdén a szerdai 3,90 fontos záróról. Csütörtökön 3,86 fonton nyitott, január óta 5,77 százalékkal lett olcsóbb, egy év alatt 1,88 százalékkal drágult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?