Olivér
4 °C
8 °C

Olajár - rekorddrágulás

MTI
2004.07.30. 23:36
Pénteken újabb rekordot döntött a kőolaj ára, mert a Jukosz orosz kőolajipari vállalat problémái miatt a piac bizonytalannak ítéli meg a kőolajellátást. A piac kétli, hogy az OPEC, amely kapacitása több mint 95 százalékánál termel, pótolni tudna nagyobb kínálati hiányokat, miközben a kereslet nő. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta záráskor 40,03 dollár volt hordónként a legközelebbi határidőre, szeptemberi szállításra a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 78 centtel drágább a csütörtöki zárónál. A Brent csütörtökön hordónként 39,25 dolláron végzett az IPE-n, 28 centtel olcsóbban, mint szerdán.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta ugyancsak szeptemberi határidőre hordónként 43,80 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén(NYMEX), ez 1,05 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál. A WTI hordónként 42,75 dolláron végzett a New York-i árutőzsdén, 15 centtel olcsóbban, mint szerdán. A Brent tavaly 14 százalékkal drágult, a legközelebbi határidők tavalyi átlagára hordónként 28,48 dollár volt, a 2002-es 25,03 dollár után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?