Olajtermelési rekord Oroszországban

MTI
2004.08.02. 11:00
Oroszország olajtermelése júliusban napi 9,33 millió hordót tett ki, ami a Szovjetunió felbomlása óta eltelt időszak rekordjának számít. Mindez annak ellenére történt, hogy fokozódott az aggodalom a Kreml és a Jukoszközötti elmérgesedett vita következményei miatt. Az energetikai minisztérium hétfőn közzétett adatai szerint ugyan a Jukosz termelése az elmúlt hónapokban visszaesett, de a Lukoil, a Szurgutnyeftegaz, a TNK-BP és más konszernek a vártnál nagyobb mértékben növelték a kitermelést, hogy kihasználják a magas olajárak hatását.

A Jukosz az orosz nyersolajkitermelés mintegy egyötödét adja, és a konszern a minap azt közölte, hogy olajtermelése csökkentésére, leállítására kénszerül, amennyiben befagyasztva tartják a bankszámláit, és a cég emiatt nem tud fizetni az exportköltségekért.

Júniusban az orosz olajtermelés 9,26 millió hordó volt naponta. 2004 január és július között összesen 263,06 millió olajat hoztak Oroszországban a felszínre, ami tíz százalékkal haladja meg a múlt év azonos időszakának 238,52 millió tonnás szintjét. Júliusban a Transznyeft, a csővezetéken történő orosz szállítások mintegy kétharmadát lebonyolító cég 4,02 millió hordót exportált, csekély mértékben maradt el ezzel a júniusi 4,05 millió hordótól. Tavaly a Transznyeft egy negyedével növelte szállításait, és közölte, hogy ezzel kapacitását a végsőkig kihasználta, többletexportra csak újabb csővezetékek építése után lenne módja. A szakértők azonban úgy vélik, hogy a mostani magas árak a vasúti és a folyón történő szállításokat is vonzóvá tehetik.