József, Bánk
-6 °C
0 °C

Brüsszeli vizsgálat a Visa ellen

euractiv.hu
2004.08.04. 09:14
A vádakat a Bizottság egy bizalmas dokumentumban rögzítette, s azt most küldte meg a társaságnak. "Az ellenvetések nyilatkozata" néven elhíresült összefoglaló bírság kiszabásának az alapja is lehet.

A Visa és riválisa, a MasterCard az európai piac csaknem 90 százalékát mondhatják magukénak. Az Európai Bizottság elszánt a pénzügyi szolgáltatások piacának "tisztába tételére", ezért indított vizsgálatot mindkét nagy hitelkártya társaságnál, és vizsgálódik bankoknál is. A múlt hónapban a Bizottság illetékesei Európa-szerte megszállták az Euronext irodáit, és az idén már megbírságoltak egy francia hitelkártya kibocsátó társaságot versenyhátrány okozásért.

A MasterCard és a Visa korábban már kapott egy "bűnlajstromot" a Bizottságtól; a testület akkor elsősorban azt kifogásolta, hogy megsarcolják a kereskedőket. A MasterCarddal szemben még folyik a vizsgálat; a Visa két évvel ezelőtt megegyezett a Bizottsággal, hogy csökkenti jutalékát.

A Visával szemben most új kifogás, hogy nem fogadja be a Morgan Stanley szolgáltatásait, amelyeket az amerikai befektetési bank uniós kereskedőknek kínált. A Visa a reklamáló ügyfeleknek ezt azzal indokolta, hogy a Morgan Stanley maga is hitelkártya-kibocsátó. Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy ez a fajta "kizárásos üzletpolitika", akadályozza a kereskedők és hitelkártya-intézetek közötti üzletkötések szabad versenyét. A Visa ezzel szemben azzal érvel, hogy a Morgan Stanley forgalmazza a számára közvetlen konkurenciát jelentő Discover hitelkártyát, és ha beengednék őket a Visa forgalmazói rendszerébe, akkor ezzel olyan információkhoz juttatnák az amerikai pénzintézetet, amelyek jogosulatlan versenyelőnyt jelentenének.