Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Árverésen adják el a Lukoilt

MTI/Reuters
2004.08.04. 09:29
Az orosz kormány 36,76 milliárd rubeles (1,26 milliárd dolláros) kikiáltási, azaz minimális árat szabott meg a Lukoil olajtársaság 7,59 százalékos állami részének értékesítésére - közölték az orosz szövetségi vagyonügynökségnél szerdán. A jövő hónap elején 64,64 millió Lukoil-részvény bocsátanak árverésre. Az értékesítés az idén a legnagyobb orosz privatizációs ügylet lesz. Az állami rész a Lukoil 22,8 milliárd dolláros piaci tőkeértéke alapján 1,7 milliárd dollárt ér.

A Lukoil egyike a leginkább likvid részvényeknek a moszkvai tőzsdén. Elemzők szerint a részvények fele szabad forgalomban van Oroszországban és külföldön. A vezetés - becsült adatok szerint - a cég több mint 30 százalékát ellenőrzi.

Az állami részesedés legvalószínűbb vásárlójaként a ConocoPhillipset emlegetik. A ConocoPhillips a nagyságra harmadik amerikai olajcég, amelynek számos közös vállalkozása van a Lukoillal az észak-oroszországi olajmezők kiaknázásában. A Lukoil bizonyított olajkészletei nagyságra másodikak a világon az amerikai ExxonMobiléi után.