Jobban nőhet a vártnál a német gazdaság

MTI
2004.08.05. 13:20
A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön emelte előrejelzését az idei német hazai össztermékre. Az új becslés szerint Németországban 1,5-2,0 százalék között várható a GDP növekedése az idén. Az OECD a legutóbbi, májusi előrejelzésében 1,5 százalék alatti növekedést jósolt a német gazdaságnak erre az évre.

Munkanapokkal kiigazítva - azaz tekintetbe véve, hogy idén több ünnepnap esik hétvégére, mint tavaly - az OECD 1,1 százalékos GDP-növekedést vár az idén Németországban, és 2,1 százalékosat jövőre. Ezek azonosak a májusi becsléssel. A gazdaságkutató intézetek az utóbbi időben egyre-másra javítják fel a német gazdaság idei és jövő évi teljesítményére vonatkozó előrejelzéseiket: a német kormány gazdasági tanácsadó testülete - az "öt bölcs" - júliusban ugyancsak emelte az idei évi német gazdaságnövekedésre vonatkozó korábbi várakozását, 1,8 százalékra

1,5 százalékról. A javított várakozás összhangban áll a vezető gazdaságkutató intézetek, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elmúlt hetekben ismertetett előrejelzéseivel. A német kormány április végén még 1,5 százalékra csökkentette az idei GDP-növekedési várakozását, majd nemrég a 1,5-2,0 százalékos sáv "felső részénél" jelölte meg várakozását. A kormány tavaly október óta 1,5-2,0 százalékos sávban várja a növekedést erre az évre, de a költségvetési tervezéshez eredetileg 1,7 százalékot vett alapul. A célszám rontásával, majd bizonytalan javításával együtt a célsávon nem változtattak.

A német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az első negyedéven belül, és 1,5 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedhez képest. Ez a legjobb negyedéves adat három éven belül, de a növekedés szinte kizárólag az exportnak tulajdonítható. A fogyasztás és a belföldi gazdaság továbbra is gyenge volt. A második félév sem indul jól: az új autók értékesítése 7 százalékkal 267 ezerre csökkent júliusban a tavaly júliusihoz képest - közölték a német autógyártók szövetségében (VDA) csütörtökön. Tavaly egész évben 0,1 százalékkal csökkent a német GDP, és ezzel a német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul. Az 1993-as recesszió óta 2003 volt legrosszabb év; 1993-ban 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP.