Valér
4 °C
8 °C

Új konzorcium nyerte az M6-os tendert

MTI
2004.08.12. 16:45
Az M6-os autópálya érdi tető és Dunaújváros közötti 57 kilométeres szakaszának koncessziós szerződés alapján történő megépítése 2026-ig 508 millió euróba (mintegy 125 milliárd forint) kerül a magyar államnak - mondta Gaál Gyula, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Hozzátette: a közbeszerzési pályázaton nyertes M6 Duna Autópálya Konzorcium a teljes költségek 10 százalékát saját forrásból biztosítja, míg 90 százalékát az MKB-K and H-KfW-Commerzbank hitele fedezi.

A magyar állam az autópálya-szakasz várható elkészültétől, 2006 tavaszától 20 éven keresztül mintegy 25 millió eurós (6,2 milliárd forint) éves rendelkezésre állási díjat fizet a koncesszor konzorciumnak.

A közbeszerzési pályázaton második legjobb ajánlatot a Dunamenti Autópálya Konzorcium nyújtotta be nettó 555 millió euróval, amelynek tagja a Housing and Construction Holding Co, a Vinci Conessions SA, a Vinci SA, illetve a Betonút Rt.

A harmadik az Euro Invest-TriGránit-Strabag-OTP-ASF-Agis Konzorcium volt, ajánlatuk nettó értéke mintegy 601 millió eurót tett ki. A nyertes konzorcium tagjai a német Bilfinger-Berger és BOT GmbH, az osztrák Porr Infrastruktur GmbH, a Swietelsky International Baugesell Schaft, illetve magyarországi leányvállalata, a Swietelsky Hungary Kft. Gaál Gyula kiemelte, hogy a nyertes konzorcium eddig még nem végzett autópálya-építést Magyarországon, de Európában komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Piacra lépésükkel bővül a magyarországi résztvevők köre, nő a verseny, amely az adófizetők pénzének megtakarítását hozza magával. A győztes konzorcium jogot nyert az autópálya-szakasz megtervezésére, megépítésére, üzemeltetésére és e tevékenységek finanszírozására.