Gazdasági növekedés Németországban és Franciaországban

euractiv.hu
2004.08.16. 13:43
Gazdasági növekedést mértek Németországban és Franciaországban 2004 második negyedévében. Az euróövezet két legnagyobb gazdaságának fejlődését azonban veszélyezteti a kőolaj világpiaci árának ingadozása.

Az év második negyedében 0,5 százalékkal nőtt a bruttó nemzeti össztermék (GDP) Németországban, jelentette be Berlinben a Szövetségi Statisztikai Hivatal. Németország gazdasági növekedése az előző év azonos időszakában negatív, -0,2 százalék volt.

Franciaországban még ennél is jobb eredménnyel büszkélkedhetnek: az Insee, a francia statisztikai hivatal adatai szerint az ország gazdasági növekedése a második negyedévben 0,8 százalékos volt.

Az új adatok biztatóak. Az euróövezet két legnagyobb gazdaságának növekedése fejlődést indíthat el az egész régióban, bár a kőolaj ingadozó ára várhatóan nehezen kivédhető negatív hatással járhat az év második felében. Ez főleg Berlinnek okozhat gondot, hiszen Németország ma is az euróövezet második legnagyobb munkanélküliségi rátájával küszködik.

A frissen regisztrált gazdasági növekedés főként az aktívabb exportnak köszönhető. Franciaországban az is szerepet játszhatott a kedvező fordulat elérésében, hogy a gazdasági növekedés elősegítése érdekében a kormány vásárlásra ösztönözte a polgárokat