Valér
2 °C
8 °C

Áremelést sürgetnek a pékek

MTI
2004.08.16. 16:33
A Magyar Pékszövetség szerint szükséges, hogy belátható időn belül emelkedjen a sütőipari termékek ára. Ilonka Boldizsár, a szövetség elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: az áremelés mértékének el kellene érnie a 10-15 százalékot, mert csak így tudnak fejlesztési forrásokhoz jutni, ami versenyképességük megőrzése érdekében szükséges.

A magyar pékségeknek évente 2-3 milliárd forintos fejlesztési forrásra volna szükségük - jelentette ki Ilonka Boldizsár. A Magyar Pékszövetség elnöke rámutatott: a magyar pékek versenyképessége veszélybe kerül, amennyiben tőkeerős versenytársak jelennek meg a magyar piacon. Jelenleg a sütőipar árbevétel-arányos nyeresége 0-3 százalék, ezért sok pékség nullszaldós vagy veszteséges. Így fejlesztésre egyáltalán nem jut pénz.

A szakember ugyanakkor elismerte, hogy áremelést elérniük nagyon nehéz, főként a multinacionális áruházláncok ellenállása miatt. A pékszövetség elnöke szerint a tervezett áremelés mértéke attól is függ, hogyan alakul majd az új búzából őrölt liszt ára, valamint milyen mértékben emelkedik az energiahordozók, főként a gázolaj ára. Ha ezek kedvezően alakulnak, időlegesen lekerülhet a napirendről az áremelés - vélekedett.

A szakember utalt arra, hogy tárgyalásokat folytattak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal arról, hogy a pékek miként férhetnének hozzá jelentősebb európai uniós fejlesztési pénzekhez. Ám a szaktárca nemigen biztatta őket, mivel az unió e területen szigorú szabályokat alkalmaz. Jelenleg egy kilogramm fehérkenyér előállítási költsége 137-140 forint körül mozog kilogrammonként, az üzletekben ugyanakkor ezt az árut 140-180 forintért lehet megvenni kilónként. A kereskedők árrése 25-30 százalék között mozog általában. Magyarországon jelenleg 1400 pékség működik, ennek 70-75 százaléka kicsi, csak a közvetlen környezetét ellátó üzem.