Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Keler-részvényt venne az Értéktőzsde

MTI
2004.08.17. 13:53
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szeptember elsején rendkívüli közgyűlést tart, amelynek témája a Keler-részvény vásárlás. Kutas Gábor, a BÉT kommunikációs igazgatója elmondta: a BÉT elővásárlási jogot kíván gyakorolni a Budapesti Árutőzsde (BÁT) és a Magyar Nemzeti Bank közötti Keler-részvény adásvétel kapcsán.

A Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.-ben (Keler) a Magyar Nemzeti Bank ötven százalékkal, a BÉT és a BÁT huszonöt-huszonöt százalékkal részesedik. Az MNB és a BÁT korábban megállapodott, hogy a jegybank öt százaléknyi Keler-részvénypakettet megvásárol az árutőzsdétől. Kutas Gábor közölte, hogy az értéktőzsdének az öt százalékos részvénypakett egyharmadára van elővásárlási joga, amellyel élve meg kíván vásárolni 1,66 százaléknyi Keler-részesedést.

Mivel az MNB a részvényadásvétellel többségi tulajdonra tesz szert a Kelerben, a BÉT a gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében kérheti, hogy részvényeit az MNB forgalmi értéken vegye meg. Erről azonban a BÉT lemond, az értéktőzsde ugyanis a Keler részvényeinek megvásárlásában érdekelt - mondta Kutas Gábor. A közgyűlés napirendjén a részvényvásárláson kívül felügyelő bizottsági tagok megválasztása is szerepel.