Benedek
-5 °C
5 °C

Fejlődő bankártyapiac

MTI
2004.08.18. 15:58
Az idén a második negyedévben 1,14 millióra emelkedett a kibocsátott MasterCard kártyák száma Magyarországon, ami 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - közölte a kártyatársaság. A közlemény szerint a magyar bankok az elmúlt negyedévekben 80 ezer MasterCard és MasterCard Electronic plasztikot bocsátottak ki.

Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója tájékoztatása szerint a piac még nem érte el a telítettségi küszöböt. A magyarok átlagosan 1,33 plasztiklapot birtokolnak, szemben például Horvátországgal, ahol 1,9 bankkártya jut egy lakosra.

A vállalati szektor kártya-ellátottsága is számtalan lehetőséget tartogat még, hiszen az aktív kis- és középvállalkozások elhanyagolható töredéke rendelkezik bármiféle betéti, charge vagy klasszikus hitelkonstrukción alapuló kártyával.

Az igazgató igazi áttörést remél a kártyahasználat területén. Az elmúlt három hónap alatt a MasterCard kártyákkal végrehajtott pénzügyi műveletek száma 18 százalékkal emelkedett Magyarországon, 6,06 millióra. Az összesített tranzakciók zöme továbbra is készpénzfelvétel, ám fokozatosan emelkedik a kártyával történő vásárlások száma is. Magyarországon a 2001-ben mért átlag havi egy alkalomhoz képest ebben az évben legalább 2-szer használtak kártyát fizetésre egy 30 napos periódus alatt. A vásárlási tranzakciók 78 százaléka továbbra is hipermarketekben, 72 százaléka szupermarketekben és 41 százaléka benzinkutaknál történik. A MasterCard adatai szerint a magyarok a nagyobb összegeket szeretik kártyával fizetni, és két harmaduk még sohasem tapasztalt problémát a kártyás vásárlások során.

Az idén június végén a MasterCard International világszerte 638,3 millió MasterCard kártyát jegyzett, ami 11,7 százalékos növekedés az elmúlt időszak azonos periódusához képet. A kártyával végzett pénzügyi műveletek száma meghaladta a 4 milliárdot, és a forgalom dollárban mért bruttó értéke 348 milliárdra emelkedett.