Emelik a kerozinadót a légitársaságok

Index, MTI
2004.08.18. 16:54
A Malév fontolóra veszi, hogy az üzemanyag drágulása miatt megemeli a júniusban bevezetett kerozin pótdíjat - mondta el Németh Krisztina, a légitársaság kommunikációs igazgatója. A pótdíj emelésére valószínűleg szükség lesz, ám ennek mértékéről és idejéről még nem döntöttek.

A Malév június elején a nyersolajárak folyamatos emelkedésével indokolta, hogy - néhány kivétellel - menetrendszerinti járatain útvonal-szakaszonként 4 eurós kerozin pótdíjat vezet be. Akkori tájékoztatásuk szerint a pótdíj bevezetése nélkül a kerozin drágulása 1 milliárd forinttal növelné a Malév kiadásait.

A pótdíj bevezetése a nemzetközi légiközlekedési piacon bevezetett gyakorlattal összhangban történt. Az olajárak emelkedése miatt a KLM holland légitársaság szerdán jelentette be, hogy szeptember elejétől 3 euróval emeli a jegyekre kivetett üzemanyagadót. A bejelentés szerint az adót mérséklik, amint a nyersolaj ára 30 napon át alatta marad a 35 dolláros árnak.

Az Air France is azt közölte szerdán, hogy hasonló okból augusztus 24-től tervezi 2 euróval emelni az üzemanyagadót a hazai, illetve 3 euróval az európai, továbbá az észak-afrikai járatokon. A hosszabb járatokon 10-12 eurós lesz a pótadó. A légitársaság május 19-én vezette be a 3 eurós pótadót.

A Lufthansa - mely eddig nem élt a lehetőséggel - ugyancsak ideiglenes üzemanyag-pótdíj bevezetéséről döntött. Ennek értelmében 2004. augusztus 24-től a belföldi és európai útvonalakon szakaszonként 2 eurós pótdíj bevezetésére kerül sor. A tengerentúli járatokon, ahol az összköltségben magasabb arányt képvisel a kerozin ára, az üzemanyag-pótdíj útvonal-szakaszonként 7 eurót tesz majd ki.