Ágnes
-1 °C
2 °C

Indiában megbénult az áruszállítás

MTI
2004.08.22. 11:03
Indiában a teherautó tulajdonosok százezrei maradtak távol a munkától vásárnap is, a szombaton kezdett országos méretű sztrájk következtében az ország egészében megbénult az áruszállítás. A munkabeszüntetést a tervezett szolgáltatási adó bevezetése elleni tiltakozásul indította el az ország legnagyobb teherszállítási szakszervezete, amely mintegy 3 millió járművet üzemeltető szállítót tömörít.

Nem szállítanak sehol az országban élelmet, építőanyagot, ami az alapanyagoktól függő iparágakat komolyan befolyásolhatja, és az árak emelkedésével is járhat. A megmozdulás a kormány számítása szerint több mint 60 százalékkal csökkentette az országban az árumozgást.

A sztrájkot az váltotta ki, hogy a pénzügyminiszter bejelentette: 10 százalékos szolgáltatási adót vetnek ki, hogy az állami bevételeket növeljék. Ugyan az indiai kormány azóta módosította a kijelentést, közölte, hogy az adóemelés csak a szállításszervező vállalatokra, nem pedig a szállító cégekre vonatkozik, ez utóbbiak szerint azonban e két kategória között nem lehet különbséget tenni. Az Uj-Delhi vezetés ugyan a sztrájk beszüntetésére szólított fel, ám a felek egyelőre nem tettek kezdeményezést tárgyalásokra.

A megmozdulás befolyásolhatja az indiai gazdaság negyedéves teljesítményét, mint ahogyan az a tavaly áprilisi hasonló teherautós megmozduláskor történt. Tavaly január és március között a 9 napig tartó szállítási stop miatt az ipari negyedéves növekedése 4,9 százalékos volt, a megelőző negyedév 6 százalékos tempójával. Ázsiai negyedik legnagyobb gazdasága az idei, jövő márciusáig tartó pénzügyi évben 7,0 százalékos nemzeti termék növekedést tervez.