Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A VW befagyasztja német dolgozói bérét

MTI/Reuters
2004.08.23. 16:00
A Volkswagen arra fogja kérni a németországi dolgozókat, hogy két évig mondjanak le a béremelésről annak a széleskörű átalakítási programnak a keretében, amely összesen a bérköltségek 2 milliárd euróval való csökkentését irányozza elő a következő hat évben - közölte a vállalat hétfőn.

Peter Hartz, az elnökség személyzeti ügyekben illetékes tagja azt közölte, hogy vállalat a szeptember 15-én induló bértárgyalásokon nem javasol béremelést a cég 103 ezer dolgozójának. Hartz megerősítette, hogy az IG Metall szakszervezeti szövetséggel folytatandó bértárgyalásokon először is azt akarja elfogadtatni a vállalat, hogy hosszabb távon - 2011-ig - 30 százalékkal csökkenti a személyzeti költségeket.

Nincs játéktere a béremeléseknek - közölte Hartz, ezzel szemben a szakszervezet 4 százalékos béremelést és a munkahelyek biztonságára tíz éves garanciát követel. A VW úgy ítéli meg, hogy a vállalat hat németországi üzemében versenyhátrányban van a személyzeti költségeket illetően a konkurensekhez képest. Emiatt azt is tervezi a VW, hogy módosít a premizálási rendszeren, újrafogalmazza a munkaidőt, és leépíti a többletmunkát honoráló prémiumokat.

A VW, amely az árfolyamok, a magas termelési költségek, a lanyha kereslet és az áraknak a fő piacokon történő erodálódása miatt nehéz helyzetbe került, nemrégiben adott ki figyelmeztetést a 2004 évi 600 millió eurós profit elérési cél teljesíthetőségére vonatkozóan.

A Volkswagen 31,67 euró volt hétfőn kora délután a frankfurti értéktőzsdén, 2,59 százalékkal magasabb a pénteki 30,87 eurós zárónál. Hétfőn 31,10 eurón nyitott, január óta 28,59 százalékkal csökkent.