Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rekord után bizonytalanság a tőzsdén

MTI
2004.08.25. 09:15
Bizonytalanság és kivárás jellemzi a szerdai kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén, a befektetők a szocialista párt rendkívüli kongresszusának eredményére várnak az MTI által megkérdezett befektetők szerint. Az MSZP kongresszusa a miniszterelnök-jelölt személyéről dönt.

Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint csekély mértékben emelkedik az index, elsősorban a külföldi piacok pozitív hangulata miatt. Hozzátette: a piac a szocialista párt kongresszusának döntésére vár. Mint mondta, kérdés az, hogy Medgyessy Péter kormányfő a nap folyamán benyújtja-e lemondását a köztársasági elnöknek.

Az elemző szerint a piacok szempontjából ugyanis a legfontosabb az, hogy minél gyorsabban megalakuljon az új kormány. Ha azonban a miniszterelnök lemond, jóval lassabban állhat fel a kabinet, mintha a koalíciós pártok a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal egyszerre mozdítanák el a jelenlegi, s választanák meg az új kormányfőt.

Szatmári Tamás, a Takarékbank Rt. szakértője is úgy véli, hogy a miniszterelnök-jelölt személye nem befolyásolja jelentősen a piaci hangulatot. A legfontosabb, hogy minél gyorsabban rendeződjön a belpolitikai helyzet - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX új történelmi csúcson, 12.061,47 ponton zárt kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 82,94 pontos, 0,69 százalékos emelkedés. A részvénypiac forgalma 6,05 milliárd forintot ért el. A vezető részvények a Matáv kivételével drágultak a hétfői záráshoz viszonyítva. A Matáv 0,12 százalékkal 829 forintra gyengült. A Mol 1,02 százalékkal 8.945 forintra, az OTP 0,25 százalékkal 4.360 forintra, a Richter 2,35 százalékkal 21.595 forintra erősödött. A Matáv forgalma 640 millió forint, a Molé 3,02 milliárd forint, az OTP-é 1,43 milliárd forint, a Richteré pedig 639 millió forint volt.