Bosch tanszék a Miskolci Egyetemen

MTI
2004.08.25. 16:29
A következő tanévben új tanszékkel bővül a Miskolci Egyetem, itt teremti meg magyarországi kutatóbázisának hátterét a német Bosch csoport - hangzott el a felsőoktatási intézmény és a vállalat együttműködési megállapodása aláírását követő sajtótájékoztatón szerdán.

"Az egyetem és a cég között aláírt megállapodás a maga nemében unikum, eddig nem volt arra példa, hogy egy magyar felsőoktatási intézményben egy gazdasági társaság kezdeményezésére hozzanak létre új tanszéket" - mondta Patkó Gyula, az egyetem rektor-helyettese. Hozzátette: a Bosch egymillió eurót biztosít a tanszék és a kutatóhely kialakítására - amely egyébként a cég nevét is viseli majd -, a képzés várhatóan 2005-ben indul meg.

A Bosch csoport 1999 óta Miskolcon, Hatvanban és Egerben mintegy 150 millió eurót invesztált, illetve invesztál be, a miskolci fejlesztés költsége 15,5 milliárd forint, a hatvani beruházásé 18,2 milliárd, Egerben pedig 4,1 milliárdot fordítanak pneumatikai részegységek gyártására - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Gredinger Lajos, az egri Bosch gyár ügyvezetője elmondta: a Bosch 2006-ig összesen 5 ezer új munkahelyet teremt Magyarországon, amihez a szakmai és kutatóbázist Miksolcon kívánja megteremteni. A cég anyagi támogatásával létrejövő mechatronikai tanszéken olyan szakembereket képeznek majd, akik elsősorban a Bosch gyáraiban dolgoznak, nemcsak Magyarországon. Gredinger Lajos elmondta: a Bosch-csoport magyarországi forgalma és termelése 2003-ban elérte a 265 millió eurót.