Szeszipari szövetség a standolás mellett

MTI
2004.08.26. 17:15
A Magyar Szeszipari Szövetség bízik abban, hogy nem törlik el a standolásról szóló jogszabályt - mondta Nagy András, a szövetség igazgatója csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a jogszabály hatályba lépése, augusztus elseje óta érzékelhető a kedvező fordulat. "A hatályba lépés óta a számlaképes vevők és forgalmazók vásárlási mennyiségének nagysága megnőtt" - mondta.

Pál Béla turizmusért felelős politikai államtitkár és Karakas János országgyűlési képviselő, az MSZP agrár- és vidékpolitikai munkacsoportjának tagja által kezdeményezett, augusztus 16-án megtartott egyeztető találkozóról Nagy András közölte: a felek csak elbeszéltek egymás mellett.

A szövetség igazgatója kifogásolta, hogy a vendéglátóipari szakmai szervezetek a jogszabályt kritizáló kijelentéseik mellett nem fogalmaztak meg más megoldást. Tapasztalatai szerint több vendéglátóipari egységnél csupán 20-30 percet vett igénybe a napi standolás. "Ne töröljék el a jogszabályt, inkább finomítsák a technikáját és csak akkor töröljék el, ha találtak jobb megoldást" - mondta, hozzátéve, hogy készek konstruktív, a jogszabály technikáját finomító egyeztetésen részt venni.

Pál Béla kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány eltörölné a napi standolást, erről módosító törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlés augusztus 27-i rendkívüli ülésére. Az indoklás szerint a módosításra egyebek mellett azért van szükség, mert a végrehajtás során számos gyakorlati probléma merült fel.

Az augusztus elsején hatályba lépett jogszabály szerint a vendéglátás üzletkörökben kiadott működési engedéllyel rendelkező, nem jövedéki engedélyes kerekedő a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek értékesítéséről az üzlethelyiségben külön nyilvántartást köteles vezetni minden nap. A jogszabály deklarált célja az volt, hogy általa csökkenjen a borhamisítás. A vendéglátóipari szervezetek korábbi becslése szerint a rendeletből adódó adminisztrációs feladatok évente 5-10 milliárd forint többletterhet okozhatnak az érintett vendéglátóipari cégeknek.