Tőzsdére megy a LOT

MTI/APA
2004.09.01. 14:05
A lengyel állami tulajdonban lévő LOT (Polskie Linie Lotnicze) légitársaság 2005 második felében tervezi bevezetni részvényeit a varsói tőzsdére.

Piotr Czyzewski, a társaság felügyelőbizottságának elnöke a bejelentés alkalmából nem tett utalást a várt bevétel mértékére. Úgy vélte, hogy a Swissair csődbiztosának gondnokságában lévő 25,1 százalékos LOT pakett, amely azelőtt a Swissair tulajdonában volt, ugyancsak a tőzsdére kerülhet a művelet során. Czyzewski mindent megtesz annak érdekében, hogy a tulajdonosok körében ne legyen csődbiztos, mert az nem vet jó fényt a vállalat hírnevére.

A lengyel kincstárügyi minisztérium jelenleg 67,96 százalékos tulajdonrészt tart birtokában, a társaság dolgozói 6,94 százalék felett rendelkeznek. A kincstárügyi minisztérium még nem döntött arról, mekkora pakettet kíván nyilvánosan kibocsátani a maga részéről.

Az egyre fokozódó konkurencia nyomása alatt a cég 2006 végéig 20 százalékkal kívánja csökkenteni működési költségeit. Ennek értelmében éves kiadásait 500 millió zlotyval, azaz 111 millió euróval tervezi kurtítani.

A LOT olcsó, úgynevezett fapados légijáratok indítását tervezi már idén, mivel szeretné megőrizni a lengyel piacon jelenleg még meglévő 44 százalékos részesedését. A társaság tavaly 3,6 millió utast szállított, és ebből az alaptevékenységéből 3,5 millió zloty nyeresége származott. A társaság teljes tevékenysége azonban veszteséges volt, a tavalyi évet több mint 111 millió zlotys nettó veszteséggel zárta.