Árpád
-2 °C
3 °C

Tőzsdére megy a LOT

MTI/APA
2004.09.01. 14:05
A lengyel állami tulajdonban lévő LOT (Polskie Linie Lotnicze) légitársaság 2005 második felében tervezi bevezetni részvényeit a varsói tőzsdére.

Piotr Czyzewski, a társaság felügyelőbizottságának elnöke a bejelentés alkalmából nem tett utalást a várt bevétel mértékére. Úgy vélte, hogy a Swissair csődbiztosának gondnokságában lévő 25,1 százalékos LOT pakett, amely azelőtt a Swissair tulajdonában volt, ugyancsak a tőzsdére kerülhet a művelet során. Czyzewski mindent megtesz annak érdekében, hogy a tulajdonosok körében ne legyen csődbiztos, mert az nem vet jó fényt a vállalat hírnevére.

A lengyel kincstárügyi minisztérium jelenleg 67,96 százalékos tulajdonrészt tart birtokában, a társaság dolgozói 6,94 százalék felett rendelkeznek. A kincstárügyi minisztérium még nem döntött arról, mekkora pakettet kíván nyilvánosan kibocsátani a maga részéről.

Az egyre fokozódó konkurencia nyomása alatt a cég 2006 végéig 20 százalékkal kívánja csökkenteni működési költségeit. Ennek értelmében éves kiadásait 500 millió zlotyval, azaz 111 millió euróval tervezi kurtítani.

A LOT olcsó, úgynevezett fapados légijáratok indítását tervezi már idén, mivel szeretné megőrizni a lengyel piacon jelenleg még meglévő 44 százalékos részesedését. A társaság tavaly 3,6 millió utast szállított, és ebből az alaptevékenységéből 3,5 millió zloty nyeresége származott. A társaság teljes tevékenysége azonban veszteséges volt, a tavalyi évet több mint 111 millió zlotys nettó veszteséggel zárta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?