Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Júliusban a magyar ipari árak nőttek a legtöbbet az EU-ban

MTI
2004.09.02. 14:24
Az euróövezetben az ipari termelői árak júliusban átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek, és 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban - közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön. A növekedés mértéke megegyezik az elemzők várakozásaival. júliusról.

Júniusban 2,4 százalékos volt a tizenkét havi emelkedés a termelői árakban, májusban is 2,4 százalékos, áprilisban 1,4 százalékos, márciusban 0,4 százalékos. Februárban nem volt áremelkedés az előző tizenkét hónapra számolva.

A 25-tagú EU egészében júliusban átlagosan ugyancsak 0,4 százalékkal nőttek a termelői árak, és 3,1 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban. Júniusban és májusban 2,7-2,7 százalékos, áprilisban 1,6 százalékos, márciusban 0,6 százalékos, februárban 0,2 százalékos volt a tizenkét havi termelőiár-infláció az EU-ban, végig 25 taggal számolva.

Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint júliusban az EU-ban Magyarországon volt a legnagyobb az egyhavi drágulás az ipari termelői árakban: 1,2 százalékos, ezt követte Csehország 0,8 százalékkal, illetve Németország és Hollandia egyaránt 0,6-0,6 százalékkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!