Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OPEC növelte termelését

MTI
2004.09.03. 00:23
Az OPEC tagországok augusztusban tovább növelték a termelésüket, különösen Szaúd-Arábia, amivel sikerül ellensúlyozni a szabotázs akciók miatt kieső iraki kivitelt - derült ki egy szakértők megkérdezésével készült Reuters felmérésből. Az OPEC augusztusi teljes olajtermelése napi 100 ezer hordóval 29,6 millióra bővült és ezzel alig maradt el a 2000 decemberében jegyzett napi 29,76 millió hordótól. Az Irak nélküli, termelési kvótával rendelkező tíz tagország napi olajtermelése a múlt hónapban 27,85 millió hordót tett ki, 300 ezer hordóval felülmúlva a júliusi szintet. A tíz ország közül a legnagyobb mértékben Szaúd-Arábia emelte a termelését, napi 250 ezer hordóval 9,5 millióra.

Ipari elemzők arra számítanak, hogy szeptemberben a szaúdi termelés már napi mintegy 10 millió hordó lesz, jóval meghaladva napi 8,45 millió hordó termelési kvótáját és közelítve termelési kapacitásának felső szintjéhez, ami 10,5 millió hordó. Irak augusztusi olajtermelése napi 1,75 millió hordó volt, elmaradva a júliusi 1,95 millió hordótól, miután a múlt hónapban több alkalommal le kellett állítania az olajkivitelt az olajvezetékei elleni szabotázs akciók miatt.