Tovább drágulhat az olaj

MTI
2004.09.03. 10:04
Pénteken felfelé mozogtak a szabadpiaci olajárak a hét végi amerikai, Labor Day- ünnepek előtt. A kereskedők arra számítanak, hogy az árak a hordónkénti 44 dolláros szint felett maradnak. Az amerikai és a londoni olajtőzsde pénteken korábban zár, az amerikai pedig hétfőn az ünnepre való tekintettel zárva tart.

Az iraki olajcsővezeték elleni újabb támadás, valamint a Jukosz olajipari vállalat további számláinak befagyasztása csütörtökön felfelé - a 45 dolláros szint fölé - vitte az árakat.

Irak déli olajkikötője péntek reggel - napi kétmillió hordó közeli kapacitással- normálisan üzemel, viszont Északon a fő csővezetéket ért tegnapi támadás miatt a kivitel ismét leállt. A tűzoltó egységek egyelőre elvonultak a helyszínről, a tüzet nem tudják eloltani, erre szakértők szerint két napot még várni kell.

Az ólmozatlan normálbenzin októberre pénteken reggel gallononként (3,78 liter) 1,2 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0068 dollárral drágább a csütörtöki York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtökön hordónként 41,57 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén záráskor (IPE), tíz centtel drágult a nap folyamán.