Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kevesebb a munkanélküli az Egyesült Államokban

MTI
2004.09.03. 16:24
Az év nyolcadik hónapjában javult a foglalkoztatási helyzet az Egyesült Államokban: augusztusban csak 5,4 százalékon állt a munkanélküliség - jelentette be pénteken a munkaügyi minisztérium. A hónapban 144 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma.

A szakértői előrejelzésekben 5,5 százalékos munkanélküliség szerepelt augusztusra, a júliusi ugyancsak 5,5 százalékos munkanélküliségi arány után. Júniusban a munkanélküliek aránya még 5,6 százalékos volt. Az 5,4 százalékos augusztusi mutató 2001 októbere óta a legjobb, mégis azokat a jelzéseket erősítve, hogy Bush elnök adócsökkentési politikája segít a gazdaság ösztönzésében.

Elemzők mindazonáltal a nem mezőgazdasági ágazatokban a munkahelyek számának bővülését kissé többre, százötvenezerre tették. Júliusban drámai mértében csökkent az új állások létrehozásának üteme, mindössze 32 ezerrel bővült a munkahelyek száma.

Bush elnök 2001 januári hivatalba lépése óta az amerikai gazdaságban 1,1 millió állás szűnt meg. A foglalkoztatási helyzet a választási csatározás fontos kérdése. Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke korábbi, kongresszus előtti értékelésében megjegyezte, hogy a gazdaság a tartós fellendülés állapotában van, ám a vállalatok nem adták fel a munkaerőfelvétellel kapcsolatos tartózkodó magatartásukat.

A dollár az adat után erősödött az euróval szemben: egy euró 1,2107 dollárt ért az adat után a korábbi 1,2178 dollárról. A jenhez képest is erősebben jegyezték a dolllárt, a megelőző 109,13 jen/dollár után 109,65 jenen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?