Kevesebb a munkanélküli az Egyesült Államokban

MTI
2004.09.03. 16:24
Az év nyolcadik hónapjában javult a foglalkoztatási helyzet az Egyesült Államokban: augusztusban csak 5,4 százalékon állt a munkanélküliség - jelentette be pénteken a munkaügyi minisztérium. A hónapban 144 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma.

A szakértői előrejelzésekben 5,5 százalékos munkanélküliség szerepelt augusztusra, a júliusi ugyancsak 5,5 százalékos munkanélküliségi arány után. Júniusban a munkanélküliek aránya még 5,6 százalékos volt. Az 5,4 százalékos augusztusi mutató 2001 októbere óta a legjobb, mégis azokat a jelzéseket erősítve, hogy Bush elnök adócsökkentési politikája segít a gazdaság ösztönzésében.

Elemzők mindazonáltal a nem mezőgazdasági ágazatokban a munkahelyek számának bővülését kissé többre, százötvenezerre tették. Júliusban drámai mértében csökkent az új állások létrehozásának üteme, mindössze 32 ezerrel bővült a munkahelyek száma.

Bush elnök 2001 januári hivatalba lépése óta az amerikai gazdaságban 1,1 millió állás szűnt meg. A foglalkoztatási helyzet a választási csatározás fontos kérdése. Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke korábbi, kongresszus előtti értékelésében megjegyezte, hogy a gazdaság a tartós fellendülés állapotában van, ám a vállalatok nem adták fel a munkaerőfelvétellel kapcsolatos tartózkodó magatartásukat.

A dollár az adat után erősödött az euróval szemben: egy euró 1,2107 dollárt ért az adat után a korábbi 1,2178 dollárról. A jenhez képest is erősebben jegyezték a dolllárt, a megelőző 109,13 jen/dollár után 109,65 jenen.