Létszámleépítés a Pick Szeged Rt.-nél

MTI
2004.09.07. 15:47
Még az idén várhatóan 300-350 dolgozójától válik meg a Pick Szeged Rt., mert a cég le kívánja állítani a sertésvágást - tájékoztatta Golhovics Gábor, a szakszervezeti bizottság elnöke az MTI-t. A tervezett létszámleépítésről a társaság vezetése a szakszervezeti bizottságot is értesítette. Az indoklásban egyebek között az áll, hogy május elseje óta az Európai Unió belpiacnak számít, s a tagországokból olcsóbban be lehet szerezni a sertés-alapanyagot, mintha hazai sertést vágnának - mondta Golhovics Gábor.

A racionalizálás, a gazdaságosság is azt követeli meg, hogy onnan szerezzék be az alapanyagot, ahol olcsóbb. "Addig, amíg valaki be nem bizonyítja, hogy a magyar sertés elegendő mennyiségben, olcsó áron beszerezhető, s nekünk olcsóbb, ha mi vágjuk le, addig nem tudjuk megkérdőjelezni a tulajdonosi döntést" - hangsúlyozta. A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ igazgató-helyettese, Mészáros Tamás annyit erősített meg az MTI-nek, hogy a múlt hét végén egy szegedi élelmiszeripari cég előzetes bejelentést tett csoportos létszámleépítésről.

A Délmagyarország című helyi napilap keddi számában arról adott hírt, hogy 450 dolgozót küld el a Pick. Golhovics Gábor viszont azt közölte az MTI-vel: szerinte a tárgyalások során ez a szám csökkenni fog, már most úgy látják, hogy 100-150 dolgozó maradni fog más munkakörben. Kovács Tamás, a Pick igazgatóságának elnöke - aki az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni - a szegedi napilap szerint azt mondta: a létszámleépítés mögött olyan stratégiai célok állnak, mint a hatékonyság növelése és a specializálódás. A Pick Szeged Rt. szalámikészítmény-gyár lesz, a cég által kidolgozott 24 hónapos programtervezet értelmében.