Módosították a BorsodChem alapszabályát

MTI
2004.09.08. 13:48
A BorsodChem Rt. tulajdonosai a szerdai rendkívüli közgyűlésen Budapesten 1,28 milliárd forint névértékű dolgozói részvény kibocsátásáról döntöttek. A közgyűlésen Kovács F. László, a BorsodChem Rt.vezérigazgatója az igazgatóság előterjesztését a dolgozók megtartásának szükségességével indokolta. A társaság kiemelt projektje a saját technológiára épülő MDI kapacitások kiépítése mintegy húszmilliárd forint költséggel.

A beruházás nagyságrendje és súlya miatt fontos az, hogy a munkát jó minőségben és határidőre befejezzék. A tervek szerint 2007 április végéig az új üzemnek 82 százalékos kapacitáson kell üzemelnie ahhoz, hogy a termelés biztonságos legyen - mondta. A rendkívüli közgyűlésen a több mint hetvenmillió részvénnyel szavaztak és minden döntést száz százalékos szavazati aránnyal hagytak jóvá.

A jelenleg még 15,39 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChem részvényeinek 91,17 százaléka, a szavazati jog 91,54 százaléka a bécsi Vienna Capital (VCP) csoport tulajdonában van. Ezen belül a CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG (CEOG)59,62 százalék, a VCP Industrie Beteiligung AG pedig 31,92 százalék szavazattal bír.

A részvényesek a dolgozói részvénykibocsátással összefüggésben jóváhagyták a társaság auditált, nem konszolidált, magyar számviteli szabályok szerint készült beszámolóját és módosították az alapszabályt is. Az első félévi auditált közbenső mérleget 168,01 milliárd forint főösszeggel, 109,71 milliárd forint saját tőkével és 9,89 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel hagyták jóvá.

A társasági dokumentumon változtattak abból a szempontból is, hogy az megfeleljen a Budapesti Értéktőzsde által kiadott felelős vállalatirányítási ajánlásoknak. Ezzel összefüggésben törölték az alapszabályból például az elnök-vezérigazgatói tisztet.

A két lépcsőben, 2006-ban és 2007-ben kibocsátandó dolgozói részvények névértéke 202 forint. A részvények ellenértékét a dolgozók akkor kapják meg, ha a saját fejlesztésű MDI projekt sikeresen megvalósul. A kibocsátást követően addig ezeken a részvényeken az HSBC Bank plc haszonélvezetet élvez, azaz, birtokolja az ezekhez a részvényekhez kapcsolódó szavazati jogokat.

Bár az igazgatóságnak van érvényes felhatalmazása saját részvények vásárlására, a korábban 1010 forint névérték 202 forintra csökkentése miatt ezt megújították. Eszerint a 2005. évi éves rendes közgyűlésig az alaptőke tíz százalékát kitevő részvényt vásárolhat az igazgatóság a tőzsdén, vagy tőzsdén kívüli forgalomban ezer és 3200 forint közötti árfolyamon.

A közgyűlésen személyi kérdésekről is döntöttek. A mandátum jövő évi lejárta előtt 2007 április végéig újraválasztották Kovács F. Ferencet és S. Varga Bélát az igazgatóságba. Heinrich Pecina a felügyelő bizottságból az igazgatóságba került, Christoph Herbst pedig az igazgatóságból a felügyelő bizottságba. Az igazgatóság új tagja lett Illéssy János, aki korábban a Pannonplast vezérigazgatója volt és az idén augusztusban lett a BorsodChem pénzügyi igazgatója.