Kilencmilliárd euró bankjegy van forgalomban

MTI
2004.09.08. 14:03
Idén az első félévben 307 ezer hamis euró bankjegyet találtak világszerte forgalomban. A hamisítványoknak csak nagyon elenyésző része jó minőségű - jelentette az Európai Központi Bank (EKB). Az EKB nagy hangsúlyt helyez a hamisítás elleni küzdelemre: létrehozták a hamisítványokat elemző központot és a hamisítást megfigyelő rendszert.

Jelenleg arra törekszik a bank, hogy európai szinten jogszabályilag kötelezzék a számítógép- és programgyártókat, illetve az importőröket: termékeikbe a számítógépes pénzhamisítást megakadályozó részegységet építsenek be. Komoly kutatómunka folyik új biztonsági elemek kidolgozása és a bankjegygyártás technológiai alapjainak erősítése érdekében azért, hogy mindig a hamisítók előtt járjanak.

Az első félév végén mintegy kilencmilliárd euró bankjegy volt forgalomban 450 milliárd euró értékben. Ebből az EKB becslése szerint mintegy ötvenmilliárdnyi euró volt forgalomban az euróövezeten kívül.

A forgalomban lévő bankjegyek címletei a nagyobb címletek felé mozdultak el. Az ötven-ötszáz euró címletű bankjegyek aránya a kezdeti 25 százalékról 69 százalékra nőtt, értékben ezek a bankjegyek a forgalomban lévő bankjegyek értékének a 86 százalékát tették ki a kezdeti 46 százalék helyett. Februártól a forgalomban lévő bankjegymennyiségre vetítve az euró bankjegyek átlagértéke meghaladta az ötven eurót.

Az euró bankjegyek forgalmának jellemző vonása, hogy nagymértékben megnőtt az euró-övezetbeli országok közötti áramlásuk, ami természetes következménye a közös pénz bevezetésének. Az euró bankjegyek forgási sebessége 3,4/év volt a június végéig eltelt tizenkét hónapban, hat százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A forgalomban lévő euró bankjegyek minőségének biztosítása érdekében még 2001-ben közös minimum szabványokat dolgoztak ki a nem megfelelő minőségű bankjegyek kiválogatására és forgalomból való kivonására. A tapasztalatok szerint főként az öt eurós bankjegyek minősége romlott jelentős mértékben, főleg azért, mert ezek a bankjegyek csak jelentéktelen mennyiségben kerülnek forgalomba pénz automatákon keresztül, valamint ezt a címletet a kiskereskedelemben váltópénzként használják, ezért nem kerülnek vissza a bankokhoz feldolgozásra.

A nemzeti központi bankok 2002-ben 750 millió bankjegyet helyettesítettek újakkal, ez a forgalomban volt állomány 9,2 százaléka, tavaly pedig a nem megfelelő bankjegyek száma elérte a 2,663 milliót, ez már az állomány 33,1 százaléka volt.