Judit
2 °C
7 °C

Ausztria felzárkózna Magyarországhoz

MTI
2004.09.09. 12:42
Ausztria a jelenlegi 4 százalékról 10 százalékosra kívánja növelni az osztrák élelmiszeripari termékek részesedését a magyar élelmiszerpiacon. Erről Andra: Rupprechter, az osztrák mezőgazdasági minisztérium helyettes államtitkára beszélt csütörtökön az osztrák élelmiszerhetek megnyitóján Óbudán, az Eurocenter Interspar üzletében.

Az első ízben megrendezett eseménysorozatra szeptember 9-22. között kerül sor a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 18, országszerte található Interspar üzletében. A vásárlóknak a bemutató ideje alatt elsősorban Ausztriában készült ínyencségeket kínálnak a Spar üzleteiben, főként hús- és tejipari termékeket.

Peter Rejtő, a budapesti osztrák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa az MTI-nek elmondta: Ausztria a mostani kezdeményezéssel szeretne felzárkózni Magyarországhoz. Eddig ugyanis nyugati szomszédunkhoz lényegesen több magyar élelmiszert exportáltak a magyar gyártók, mint amennyi mezőgazdasági és élelmiszeripari cikket Ausztriából behoztak.

Az osztrák mezőgazdasági cikk importban a magyar részesedés mintegy 5-6 százalék az összes osztrák importon belül. Az összes magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági importon belül pedig - osztrák adatok szerint - csak mintegy 2-3 százaléknyi osztrák mezőgazdasági és élelmiszeripari cikk érkezik Magyarországra. Az osztrák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa aláhúzta: az osztrák cégek szándéka az, hogy kiegészítsék a magyar élelmiszerkínálatot.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 1990 óta van jelen a magyar piacon. Jelenleg 153 üzletet működtet szerte az országban. Tavaly a társaság árbevétele elérte a 146 milliárd forintot, amely mintegy 40 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Az idén a tervek szerint a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. forgalma mintegy 193 milliárd forintot tesz ki. Jelenlegi forgalmával a Spar Magyarország a magyar piac 6-7 százalékát birtokolja. A Spar Magyarország a következő években expanzív üzletpolitikát kíván folytatni, évente 15-20 új üzlet megnyitását tervezi. Az üzletekben forgalmazott áruk mintegy 90 százaléka Magyarországon előállított termék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?