Judit
3 °C
7 °C

A HBSC is tulajdonos a BorsodChem Rt.-ben

MTI
2004.09.10. 15:39
A kazincbarcikai vegyipari társaság, az HSBC Bank plc és a BorsodChem dolgozói szeptember 8-án írták alá azt a háromoldalú szerződést, amely szerint az HSBC Bank plc haszonélvezetet szerez a BorsodChem alaptőkeemelésből származó dolgozói részvények szavazati jogán. A bank befolyásszerzésének feltétele az, hogy a cégbíróság bejegyezze a BorsodChem szeptember 8-diki rendkívüli közgyülésénak határozatát az alaptőkén felüli vagyon terhére történt alaptőkeemelésről.

A BorsodChem részvényeseinek döntése szerint névértéken 1,28 milliárd forint, összesen 6.346.050 darab, 202 forint névértékű dolgozói részvényt bocsát ki a társaság két lépcsőben, 2006-ban és 2007-ban azért, hogy ösztönözze a 20 milliárd forint költséggel megvalósuló saját fejlesztésű MDI projekt teljesítését.

A jelenleg még 15,39 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChem részvényeinek 91,17 százaléka, a szavazati jog 91,54 százaléka a bécsi Vienna Capital (VCP) csoport tulajdonában van. Ezen belül a CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG (CEOG)59,62 százalék, a VCP Industrie Beteiligung AG pedig 31,92 százalék szavazattal bír.

A VCP és cégei bejelentették, hogy az alaptőkeemelés bejegyzését követően a befolyásuk 84,47 százalékra csökken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?