Több volt a turista

MTI
2004.09.10. 15:39
A külföldi turisták száma 9 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 3 százalékkal nőtt az év első hét hónapjában Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idei év január-júliusában a kereskedelmi szálláshelyek több mint 1,7 millió külföldi vendéget fogadtak, akik 5,7 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Az év első hét hónapjában több mint 1,8 millió belföldi vendég érkezett a szálláshelyekre, akik ott közel 4,6 millió vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma pedig 4 százalékkal csökkent 2003 azonos időszakához képest.

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 102,3 milliárd forint bevételt realizáltak, amelynek túlnyomó része, 95 százaléka a szállodákban és a panziókban keletkezett. Az összes bevétel folyó áron 16 százalékkal volt több mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíj-bevételek 14, a szálláshelyi vendéglátás 22, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal emelkedett.

A szálláshelyi szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztói árindexe január-júliusban 11 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vendéglátás területén 11, a szálláshely szolgáltatás területén 9 százalékos áremelkedést mértek az elemzők.