Judit
2 °C
7 °C

Koalíciós bírálat a szlovák áramprivatizálási tervre

MTI
2004.09.12. 16:18
A szlovák jobbközép kormány ellenállásba ütközött a koalíciós pártok részéről a szlovák SE áramszolgáltató vállalat privatizálásának ügyében. A Magyar Koalíció Pártjának egyik vezetője, Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, a párt elnökhelyettese politikai vitát kezdeményez a tervről - jelentette be vasárnap Csáky televíziós nyilatkozatában. A pozsonyi kormány privatizációs bizottsága az Enel olasz vállalatot ajánlja az SE stratégiai partnereként. Az Enel az SE 66 százalékának megszerzésért 839 millió eurónak megfelelő ajánlatot tett.

Csáky szerint az Enel ajánlata kérdéses, mivel a tenderkiírás alapvető feltétele volt a mochovcei atomerőmű 3. és 4. blokkjának üzembe helyezése, továbbá Csáky elégedetlen azzal is, hogy a privatizáción túljutott Enel szerinte " tisztázatlan" státusú. Csáky emellett hangsúlyozta azt is, hogy " körültekintően kell eljárni az SE-privatizálásakor", hogy elkerüljék a közép-európai országok áramtermelő cégei magántulajdonba adásakor elkövetett hibákat. A kereszténydemokraták is fenntartásukat hangoztatták a tervvel szemben. Az SE-ben az osztrák Verbund is érdekeltséget akart szerezni, ajánlatát azonban a szlovák fél nem vette figyelembe, mivel az osztrák áramtermelők nem érdekeltek a szlovák atomipari feletti ellenőrzés megszerzésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?