Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Philips Lengyelországban jegel

MTI
2004.09.14. 16:25
A holland Philips technológiai konszern átmenetileg leállította lengyelországi számítóközpont építési beruházását, mivel a szejm még nem fogadta el a beruházás támogatásának előfeltételéül szolgáló törvényt. A Philips húsz országban működő mintegy száz üzemének könyvviteli feladatait kívánja elvégezni Lodzban.

A Leszek Miller által vezetett korábbi kabinet harmincmillió zloty (6,82 millió euró) költségvetési támogatást ígért a Philips beruházásának. A Philips júniusban elhelyezte a számítóközpont alapkövét. A létesítményt 2005-ben tervezték átadni feladatának. A bérelt irodákban már háromszáz alkalmazott dolgozik, és a Philips időközben bezárta dublini számítóközpontját is.

Júliusban tűntek fel az első jelei annak, hogy nem minden alakul az elképzeléseknek megfelelően - írja a Gazeta Wyborcza napilap. Az új miniszterelnök Marek Belka nyilvánosan kijelentette, hogy a Philips semmiféle támogatásra nem számíthat közpénzekből mindaddig, amíg meg nem teremtik ennek törvényes előfeltételeit. A törvénytervezetet már áprilisban a szejm elé terjesztette az akkori kormány, miután Lengyelország a rövidebbet húzta Csehországgal és Szlovákiával szemben a nagyberuházásokért folytatott versenyben.

A törvénytervezet támogatást irányoz elő a negyvenmillió eurónál nagyobb összeget beruházó vagy 500 főnél többet foglalkoztató vállalatok számára. A tervezet azonban buktatókba ütközött, és ezért a szejm még mindig nem fogadta el. Egyes vélemények szerint évente három-négy befektető kedvéért nem érdemes új törvényt alkotni. Attól is tartanak, hogy egy ilyen konstrukció csak a korrupciónak biztosítana melegágyat. Bírálatra ad okot az is, hogy a támogatások az elkövetkező öt évben 1,28 milliárd eurós terhet rónának az államkasszára.

Amint a holland gyár kétségesnek kezdte tekinteni a törvény elfogadását azonnal leállította a beruházását. Hivatalosan még kitart lengyelországi beruházási terve mellett, arról azonban, hogy a szejm elutasító döntése esetében mik a szándékai, szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni.

A kormány részéről azonban változatlanul bizakodó az álláspont. "A tárgyalások változatlanul folyamatban vannak - mégpedig a legfelsőbb szinten, és adott szavunknak megfelelően minden tőlünk telhetőt megteszünk a törvény lehető leghamarabbi elfogadásáért" - jelentette ki a lodzi járás sajtószóvivője, Zbigniew Solarz a Gazeta Wyborcza lapnak.